Кламер БГ - Новини: Киев продължи примирието със сепаратистите, предстоят нови преговори

Киев продължи примирието със сепаратистите, предстоят нови преговори

Свят

|
Пет, 27 Юни 2014г. 17:33ч.
Киев продължи примирието със сепаратистите, предстоят нови преговори

Украинският президент Петро Порошенко, каза че може да удължи със 72 часа прекратяването на огъня в конфликта между украинските сили и проруските сепаратисти в източните райони на страната, което изтичаше в петък вечерта.

"Решението ще бъде обявено от мен, когато се върна в Украйна. Ще имам консултации с министъра на отбраната и съвета по отбраната и решение ще има днес", каза Порошенко в Брюксел.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви от своя страна, че ако се потвърди удължаването с три дни на прекратяването на огъня, Русия ще приветства тази инициатива.

По-късно в петък бяха подновени преговорите между сепаратистите и властите в Донецк. Бунтовниците преговарят с т.нар. контактна група, която включва бившия украински президент Леонид Кучма, руския посланик в Киев и представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Първият кръг от преговори бе в понеделник и приключи с обещание от бунтовниците да спазват прекратяването на огъня, обявено от правителствените сили, което ще изтече по-късно днес.

Порошенко заяви, че е възможно да се приложи план "Б", в случай че сепаратистите продължат бойните действия, но досега не е ясно какъв точно е този план.

Лидерите на Европейския съюз в петък подкрепиха мирния му план, който включва децентрализация на властта и амнистия за сепаратистите. Освен това дадоха на Русия три дни за конкретни действия за намаляване на напрежението в Източна Украйна под заплаха от санкции.

"Европейският съвет изразява съжаление, че прекратяването на огъня, което украинската власт спазва, не доведе до пълно прекратяване на военните действия. Затова Съветът призовава всички страни да се придържат към изпълнението на мирния план", заявиха в обща декларация лидерите на ЕС.

Те отново призоваха Москва "активно да използва своето влияние" върху силите на привържениците на федерализацията в Източна Украйна, а също така "да спре трансграничния поток" от оръжие и доброволци, с цел "да се постигнат бързи и осезаеми резултати в деескалацията на конфликта".

Европейският съвет подкрепи и дейността на наблюдателската мисия на ОССЕ, а също и ролята на организацията за поддържане на режима на прекратяване на огъня и създаване на ефективен режим за граничен контрол.

Според Киев проруските сепаратисти непрекъснато нарушават примирието, въпреки изявлението им, че го приемат.

Четирима украински военнослужещи бяха убити и петима ранени, след като проруски сепаратистки бунтовници нападнаха през нощта военен пост в Източна Украйна, съобщи Ройтерс, цитирайки украински военен експерт.

Според Дмитро Тимчук, който според агенцията има надеждни източници сред правителствените сили, бунтовниците, подкрепени от пет руски танка и артилерийски огън, атакували военна база край Краматорск.

Правителствените сили отвърнали на огъня, унищожавайки един танк и пленявайки друг, писа Тимчук във Фейсбук. Посочвайки украинските загуби, той не споменава дали има жертви сред сепаратистите. От тяхна страна засега няма информация.

Киев твърди, че примирието е било нарушено много пъти от бунтовниците през изминалата седмица.

Според Тимчук през нощта е имало и други атаки на сепаратистите. Обект на една от тях е била позиция на правителствените сили на хълм край Славянск. Един украински войник е ранен там от снайперист.

Рано тази сутрин е била обстрелвана с танк и друго оръжие военна база в Артьомовск. Украинските сили отблъснали атаката, без да дадат жертви.

По-рано ОССЕ потвърди освобождаването на четирима сътрудници от наблюдателската мисия на организацията в Украйна. Говорителят на мисията в Киев Майкъл Бочуркив припомни, че четиримата са прекарали повече от месец в плен. Втората група от четирима наблюдатели, изчезнала в Луганската област, още не е освободена, отбеляза Бочуркив.

Първата "четворка" наблюдатели на ОССЕ изчезна на 26 май в Донецката област. Контактът с втората "четворка" бе прекъснат на 29 май вечерта, когато групата е била на контролен пункт край Северодонецк в Луганската област.

Четиримата наблюдатели на ОССЕ, която снощи бяха освободени след едномесечен плен в украинската Донецка област, пребивават в хотел в Донецк. Това каза днес премиерът на самообявилата се "Донецка народна република" Александър Бородай пред ИТАР-ТАСС.

По думите му те са били освободени в знак на добра воля и без предявяването на някакви "особени условия". В отговор на въпрос за националността на четиримата той каза: "Един датчанин, един турчин, швейцарец и, според мен, естонец, ако не греша".

mediapool.bg