Кламер БГ - Новини: Киев поиска от Техеран да му предаде черните кутии на сваления самолет

Киев поиска от Техеран да му предаде черните кутии на сваления самолет

Свят

|
Ср, 15 Ян 2020г. 17:33ч.
Киев поиска от Техеран да му предаде черните кутии на сваления самолет

Киев поиска от Техеран да му предаде черните кутии на сваления по погрешка украински самолет, съобщиха украинските власти, цитирани от Франс прес в сряда.

Главната прокуратура и Службата за сигурност на Украйна отправиха официално искане към иранските власти по този въпрос. Украинската страна прави всичко възможно, за да гарантира разчитането на записите от полета и да съхрани доказателствата от разследването на катастрофата, заяви украинската прокуратура.

Киев заяви вчера, че високопоставен ирански служител ще пристигне в Украйна в идните дни, за да бъде определена лабораторията, която ще анализира черните кутии.

На 8 януари "Боинг-737" на Международните авиолинии на Украйна катастрофира няколко минути след излитане от Техеран. Загинаха всичките 176 души на борда. На 11 януари Иран призна, че самолетът е свален от иранската система за противовъздушна отбрана, която погрешно го е възприела като американска крилата ракета.

Украинското правителство реши днес да отпусне по 200 000 гривни (около 8,3 хиляди долара) на семействата на загиналите при самолетната катастрофа в Иран, съобщи украинският премиер Олексий Хончарук.

Предложението бе направено още през уикенда. Днес украинският премиер обеща държавата да окаже всестранна подкрепа, в това число юридическа и финансова, на роднините и близките на жертвите. През седмицата ще бъдат изплатени по 200 000 гривни на семействата на загиналите при катастрофата граждани на Украйна. Що се отнася до изплащането на застраховки на роднините на жертвите, Хончарук поясни, че за всяко семейство на загинал украинец се предвиждат около 345 000 долара.

Украйна чрез всички дипломатически канали и международни структури настоява за получаване на компенсации от Иран, подчерта той.

В социалните медии в Иран днес се появиха нови призиви за протести за пети пореден ден срещу иранските власти, които няколко дни не признаваха, че украинският "Боинг" е бил свален, предаде Ройтерс.

От събота демонстранти излизат всеки ден по улиците на Техеран и на други градове, като на места силите на реда използваха сила, за да ги разпръснат.

В призивите в социалните медии днес иранците са приканени да се присъединят към национални демонстрации срещу "крадливото и корумпирано правителство".

mediapool.bg