Кламер БГ - Новини: Дори карантинирани депутати не спасиха кворума

Дори карантинирани депутати не спасиха кворума

България

|
Ср, 11 Ноем 2020г. 13:30ч.
Дори карантинирани депутати не спасиха кворума

Дори карантинирани депутати от управляващото мнозинство, които се включиха в парламентарното заседание онлайн, не успяха да спасят кворума и работата на народните представители бе прекратена.

До това се стигна, след като Филип Попов от БСП поиска поименна проверка преди гласуването на възможността за удвояване на полагания сега до 150 часа извънреден труд

годишно, заложена в Кодекса на труда.

Попов обяви, че не иска да бъде броен като присъстващ. "Филип Попов е тялом и духом е тук. Всички ви виждаме. Така че първият човек, който преброявам, е Филип Попов", каза след това председателстващият заседанието Валери Симеонов.

Останалите депутати от БСП, както и тези от ДПС, бяха извън залата и за пореден път не участваха в събирането на кворума.

"С прискърбие трябва да обявя, че има 116 депутати", каза председателстващият заседанието Валери Симеонов преди да го закрие. За да има кворум, са необходими минимум 121 народни представители.

Депутатите все пак работиха няколко часа в сряда, преди да се стигне до поименната проверка. В началото на заседанието именно петима карантинирани депутати осигуриха кворума. Те участваха в заседанието на парламента чрез онлайн връзка, а техни колеги коментираха, че някои от тях вероятно са се свързали от болничните стаи. Видеоконферентна връзка бе направена с карантинираните Александър Ненков, Анна Александрова, Митко Полихронов, Младен Шишков и Пламен Нунев.

Възможността депутати, поставени под карантина, да участват дистанционно в регистрацията и заседанията бе приета от мнозинството в края на миналата седмица. Предложението за промяна в парламентарния правилник бе направено от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Управляващите направиха промяната, след като от БСП и ДПС отново спряха да се регистрират в началото на заседанието, а мнозинството изпитваше трудности да осигури кворум, дори с подкрепата на "Воля".

Сутринта в сряда в пленарната залата първоначално се регистрираха 116 народни представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля" и нечленуващи в групи бяха в пленарната зала. БСП и ДПС отново бойкотираха кворума. Управляващите обаче бяха подготвени и извадиха от резерва карантинирни.

ДПС няма да участват в заседанията през цялата седмица заради твърденията на БСП, че в петък, за да осигурят кворум в пленарната зала са присъствали и карантинирани депутати. Според БСП регистрацията за заседанието на НС по конституция може да е само присъствено.

По-рано БСП поиска здравният министър проф. Костадин Ангелов да бъде изслушван в пленарната залата заради здравната криза с коронавируса, но управляващите отказаха. От ГЕРБ обявиха, че правилникът на парламента не позволявал да има изслушване на министъра.

"Уважаеми колеги от БСП, вашата наглост е безмерна. Продължавате да се криете из кулоарите на Народното събрание и се явявате тук само когато ние успеем с усилия да осигурим кворум. Не ви ли е неудобно от колегите, които представяме от болничните стаи. Партизанлъкът ви е останал дълбоко заложен в гените", каза председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова след предложението на социалистите.

Тя каза още, че ако от БСП се покажат като "отговорни парламентаристи" и започнат да се регистрират за кворум, управляващите ще подкрепят предложението им за изслушване на министъра. "Да, важно е да се изслуша министърът, но тогава, когато вие участвате в кворума, в председателски съвет, когато вие бъдете отговорни народни представители", каза тя, макар малко по-рано да бе обявила, че изслушването противоречи на правилника.

Междувременно т.нар. правителство в сянка на БСП предложи преизчисляване на всички пенсии с нов коефициент на средноосигурителния доход, семейно подоходно облагане за семейства с деца, безплатни детски градини и безплатни учебници до ХІІ клас.

Партията обещава запазване на корпоративния данък за фирмите на 10 процента, отмяна на плоския данък за физически лица и въвеждане на прогресивно облагане, увеличение заплащането на нощния труд с 35 процента над часовата ставка, осигуряване на безвъзмездна помощ от 5 до 10 хиляди лева за малки и средни фирми.

Това са алтернативните политики на БСП, вместо 50 лева към пенсиите и по 40 лева за всяко дете, което се въвежда от сегашните управляващите.

mediapool.bg