Кламер БГ - Новини: Квит: Според ЦИК и президентът, и премиерът не са участвали в предизборната кампания

Квит: Според ЦИК и президентът, и премиерът не са участвали в предизборната кампания

България

|
Вт, 14 Май 2019г. 18:19ч.
Квит: Според ЦИК и президентът, и премиерът не са участвали в предизборната кампания

Централната избирателна комисия (ЦИК) не вижда нарушения и от страна на президента Румен Радев, и от страна на премиера Бойко Борисов. През последните дни ГЕРБ и БСП си разменят предизборни обвинения. В понеделник ГЕРБ внесе сигнал до ЦИК срещу "участието на президента Румен Радев в предизборната кампания на БСП" . По-рано същото направиха и социалистите, но със сигнал срещу премиера, който според тях участвал в кампанията на ГЕРБ.

ЦИК е обсъждала час и половина във вторник жалбата на ГЕРБ срещу президента. По-голямата част от членовете на комисията са изразили мнение, че нарушение няма, но е имало и такива, според които Радев не просто е агитирал за БСП, но и е агитирал срещу ГЕРБ, а това нанасяло вреда за управляващата партия.

В крайна сметка решението е било, че нарушение няма.

Миналата седмица ЦИК се произнесе по същия начин, но по сигнал на БСП срещу премиера Бойко Борисов. Социалистите внесоха в ЦИК два сигнала срещу Борисов. Първият бе за това, че премиерът използва държавен ресурс за водене на предизборната кампания на ГЕРБ. Повод за това обвинение са обиколките му из страната и раздаването на пари от Министерския съвет. Малко след това същото обвинение към Борисов отправи и Румен Радев. Това доведе до задочна размяна на обвинения и реплики между президент и премиер.

Малко след това Борисов отхвърли обвиненията и отправи същите критики към държавния глава – президентът участвал в кампанията на социалистите. Още тогава премиерът се закани да отговори на атаките с сигнал на ГЕРБ срещу Радев и дни по-късно депутатите от партията му изпълниха заканата.

Междувременно от БСП внесоха нова жалба в ЦИК срещу Борисов. Този път защото нарушавал закона като едновременно е премиер и председател на предизборен щаб. Борисов обаче не е официален шеф на щаба на ГЕРБ.

И при тази жалба ЦИК не е открила извършени нарушения от страна на премиера. По време на обсъждането на сигнала на социалистите членовете на комисията са влезли в спор дали новата жалба е същата като предходната или не и дали по принцип има законова възможност ЦИК да поиска премиерът да излезе в отпуск по време на кампанията, както настояват от БСП.

mediapool.bg