Кламер БГ - Новини: Карикатура на Ердоган опъна до скъсване връзките между Франция и Турция

Карикатура на Ердоган опъна до скъсване връзките между Франция и Турция

Свят

|
Ср, 28 Окт 2020г. 13:25ч.
Карикатура на Ердоган опъна до скъсване връзките между Франция и Турция

Турция осъди публикуването на карикатурата на президента Реджеп Ердоган във френското сатирично списание "Шарли Ебдо". Анкара смята рисунката за плод на "антимюсюлманската програма" на френския президент Еманюел Макрон. Това заяви Фахретин Алтън, ръководител на отдела за комуникация на турската президентска администрация.

"Шарли Ебдо" публикува на корицата си карикатура на Ердоган на фона на кризата в отношенията между Париж и Анкара. Турският лидер е изобразен полугол, седнал в фотьойл с напитка в едната ръка. С другата си ръка той повдига повдига роклята на жена, която е останала по гол задник. Надписът към карикатурата гласи: "Ердоган е много игрив в личния си живот".

"Антимюсюлманският дневен ред на френския президент Макрон дава резултат! "Шарли Ебдо" току-що публикува поредица от така наречените обидни изображения на нашия президент. Осъждаме отвратителния опит на тази публикация да разпространява културен расизъм и омраза", написа Алтън в Tуитър, цитиран от БГНЕС.

Според него "расистките, ксенофобските, ислямофобските и антисемитските подбуди няма да могат да провокират Турция да отмъсти".

"Този вид безотговорна и безсмислена атака срещу нашата култура само ще породи расизъм и дискриминация. Призоваваме всички здравомислещи европейски приятели да се борят с този вид примитивен културен расизъм, интелектуален стерилитет и нецивилизовани дискусии", казва Алтън.

Обезглавеният учител и реакцията на Макрон

Френският президент Еманюел Макрон предизвика гнева на мюсюлманите по целия свят, след като обеща да се бори с "ислямисткия сепаратизъм" и защити правото за публикуване на религиозни карикатури. Това доведе до протести и бойкот на франските марки в мюсюлманските страни.

Френският президент защити свободата на словото и светските ценности, след като френски гимназиален учител беше обезглавен от 18-годишен чеченски ислямист за показване на карикатури на ислямския пророк Мохамед в клас. Въпросните карикатури бяха публикувани в "Шарли Ебдо" през 2015 г.

Макрон каза, че карикатурите са защитени от свобода на словото във Франция. Правителството на Макрон планира нов законопроект за борба с "ислямисткия сепаратизъм". Според Макрон ислямистите са създали паралелна култура във Франция, която отхвърля френските ценности, обичаи и закони.

Той коментира, че ислямът е "религия, която е в криза по целия свят" и че мюсюлманските позиции "се втвърдяват". В петък карикатурите, станали причина за убийството на френския учител, бяха прожектирани върху правителствени сгради във Франция.

Ердоган застана срещу Макрон

Турският президент застана начело на атаката срещу Макрон. Реджеп Ердоган заяви, че Макрон се нуждае от "проверка на психичното здраве" и го обвинява, че провежда антиислямска програма.

"Вие сте в истински смисъл фашисти. Вие в действителност сте връзките във веригата на нацизма", каза той за Европа, сравнявайки отношението към мюсюлманите в Европа към нацисткото отношение към евреите.

"Никога не се доверявайте на френски етикетирани стоки, не ги купувайте", каза Ердоган в понеделник по време на телевизионна реч.

Саудитска Арабия обяви, че отхвърля "обидни" изображения на всеки от пророците на исляма и осъди карикатурите. Потребителите на социални медии в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства призоваха за бойкот на френските стоки и веригата супермаркети Carrefour. Търговците в Йордания, Кувейт и Катар премахнаха френски стоки от рафтовете на магазините, докато Катарският университет отмени седмицата на френската култура.

Протести се проведоха и в Ирак, Сирия, Либия, ивицата Газа и Бангладеш. В Багладеш се събраха десетки хиляди демонстранти и включваха подпалени чучела и снимки на Макрон. Премиерът на Пакистан Имран Хан заяви, че Макрон насърчава антимюсюлманските настроения и умишлено провокира мюсюлманите.

Западна Европа подкрепи Макрон

Европейските лидери се обединиха около Макрон и критикуваха нападките срещу него, особено от Турция.

Говорителят на германския канцлер Ангела Меркел Щефан Зайберт заяви за коментарите на Ердоган: "Това са клеветнически коментари, които са напълно неприемливи, особено на фона на ужасното убийство на френския учител Самуел Пати от ислямистки фанатик."

Германският външен министър Хайко Маас определи личните атаки на Ердоган срещу Макрон като "ново дъно".

Холандският премиер Марк Рюте написа в Туитър: "Думите на президента Ердоган по адрес на президента Еманюел Макрон са неприемливи", добавяйки, че Холандия отстоява позиция "за свободата на словото и срещу екстремизма и радикализма".

Италианският премиер Джузепе Конте написа в Туитър: "Личните обиди не помагат за позитивния дневен ред, който ЕС иска да има с Турция, но тласка решенията на проблемите все по-далеч."

Представителя на ЕС за външната политика Жозеп Борел заяви, че коментарите на Ердоган са "неприемливи" и призова Турция да "спре тази опасна спирала на конфронтация". Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в аванс критикува по-нататъшните провокации на Турция.

Косолидация във Франция

Френският съвет на мюсюлманската вяра (CFCM), който е официалният посредник между държавата и мюсюлманите, излезе с изявление, че мюсюлманите "не са преследвани" във Франция.

"Франция е велика държава, мюсюлманските граждани не са преследвани, те свободно строят своите джамии и свободно практикуват своята религия", се казва в него.

Ръководителят на CFCM Мохамед Мусауи призова френските мюсюлмани да "защитават интересите" на нацията. "Знаем, че организаторите на тези кампании казват, че защитават исляма и мюсюлманите във Франция, призоваваме ги да бъдат разумни ... всички клеветнически кампании срещу Франция са контрапродуктивни и създават разделение", каза той.

Той каза, че френският закон дава на хората "правото да мразят" карикатурите, но заяви, че подкрепя позицията на Макрон.

Най-голямата френска търговска асоциация, Medef, също заяви, че подкрепя френското правителство. Ръководителят на асоциацията Жофроа Ру де Безие каза пред френския телевизионен оператор BFMTV: "Призовавам компаниите да се противопоставят на изнудването и за съжаление да претърпят този бойкот за момента".

Той каза, че има "моменти, в които трябва да поставим принципите пред възможността да разширим бизнеса си".

mediapool.bg