Кламер БГ - Новини: Караянчева не била нареждала на НСО да извежда протестиращите майки

Караянчева не била нареждала на НСО да извежда протестиращите майки

България

|
Пет, 18 Септ 2020г. 11:39ч.
Караянчева не била нареждала на НСО да извежда протестиращите майки

"Жените от "Системата ни убива" бяха допуснати до деловодството на парламента. Не съм разпореждала нещо на Националната служба за охрана, те си изпълняват задълженията". Това обясни председателят на парламента Цвета Караянчева пред бТВ.

Тя сама реши да се обади в телевизията, за да изкаже за пореден път своята версия за станалото, след това тя каза "Благодаря" на водещия, а той подчерта че има още въпроси. Караянчева обаче затвори, докато ѝ се задаваше въпрос дали режимът за влизане в парламента ще бъде облекчен.

"Затвори ни г-жа Караянчева, много интересно. Не пожела да отговори на въпросите ни, а искахме да я питаме и за поисканата й оставка от БСП и ДПС", каза водещият.

Преди ден нейната оставка бе поискана първо от БСП и ДПС, а след това от протестиращите граждани заради отношението към майките от “Системата ни убива“. Президентът Румен Радев обяви, че в сградата на парламента служителите на НСО реагират на разпорежданията на председателя на Народното събрание.

В сряда протестиращите жени отказаха да напуснат доброволно сградата и заплашиха да останат там до оставката на премиера и главния прокурор. Цвета Караянчева направи изявление пред медиите, в което призова Националната служба за охрана да изпълни задълженията си и подчерта, че няма да допусне окупация на сградата, За кратко старата сграда на НС бе окупирана от протестиращи медицински сестри през лятото.

Майките на деца с увреждания бяха влезли в сградата, за да искат срещи с депутатите в търсене на подкрепа на искането им за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Заедно с тях в сградата бе и Мая Манолова.

При телефонното си "включване" Караянчева обясни, че протестиращите майка са внесли в 10 ч. декларация, отправена към всички народни представители, които искат да се срещнат с тях.

"Министърът на здравеопазването има заповед още от февруари месец за пропускателния режим в съответните учреждения. Тази заповед все още действа, защото се намираме в епидемична криза", обясни председателят на парламента.

Караянчева каза, че има правилник на НС, според който след като посетител си свърши работата и приключи срещата си, трябва да напусне Народното събрание в рамките на 30 минути. Според нея БСП и други партии, както и Мая Манолова, са използвали ситуацията с политически цели.

mediapool.bg