Кламер БГ - Новини: Караниколов обори обвинение по делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Караниколов обори обвинение по делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

България

|
Ср, 06 Март 2019г. 12:53ч.
Караниколов обори обвинение по делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Твърдението на прокуратурата за оказван натиск от страна на бившите министри на финансите и икономиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков и Иво Прокопиев, собственик на инвестиционния брокер по подготовката на продажбата на държавния дял в електроразпределителната мрежа в Югоизточна България и в доставчика на ток там, бе оспорено от бившия изпълнителен директор на агенцията за приватизация и сегашен министър на икономиката Емил Караниколов.

Във вторник той бе разпитан като първи свидетел по делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев, които са обвинени за това, че нанесли щета от близо 28 млн. лв. на държавата от борсовата приватизация на 33-процентните дялове на двете дружества на австрийската ЕВН. Тезата на прокуратурата е, че на ведомството са давани указания за избора на инвестиционния брокер за емитирането на книжата на компаниите и така тяхната стойност била занижена. Според държавното обвинение Симеон Дянков устно е разпоредил на Караниколов това да е "Булброкърс" и Прокопиев така изкарал над 1.2 млн. лв..

Караниколов отрече да е получавал такива инструкции от Дянков, но посочи, че е имало определен натиск за това по какви критерии да бъде избран инвестиционният посредник от страна на съветник в Министерския съвет -

Доротея Пандова, която е била представител там на финансовото ведомство.

"Такова негово изказване няма. Имаше все пак влияние по отношение на комисията, за което и аз се намесих, от представител, който, разбира се, е назначен от него. Доротея Пандева, която се бъркаше в определяне на критериите, даваше предложения и държеше те да се случат", каза извън съдебната зала икономическият министър Емил Караниколов.

По думите му тя е давала предложения за критериите, по които да бъде избиран посредник за продажбата на държавните акции от трите електроразпределителни предприятия ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про". Караниколов се бил срещнал с нея заради това, но до конкретно решение не се стигнало.

Реално Агенцията за приватизация обяви отделни конкурси за избор на инвестиционни посредници за листването на борсата и при трите енергийни компании. Претенциите на прокуратурата обаче са само са

сделката с акциите на ЕВН, в която прокурист до назначаването му за министър на икономиката и енергетиката в първия кабинет на гЕРБ беше Трайчо Трайков.

Според Караниколов проблемът с тази сделка е това, че е било избрано тя да се направи на фондовата борса, където Агенцията за приватизационен контрол се лишава от правомощия.

При това положение обаче същите проблеми би трябвало да съпътстват и останалите две сделки за миноритарните дялове в ЧЕЗ и "Енерго-Про",

които в момента са собственост на редица осигурителни и пенсионни фондове. ЕВН обаче изкупи обратно всички продадени през борсата акции и свали дружеството от там.

От миноритарния си дял в ЕВН държавата спечели над 90 млн. лв.

Освен Трайков, Дянков и Прокопиев, прокуратурата обвинява и шефовете в посредника по борсовата продажба на акциите на ЕВН – "Булброкърс". Това са Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев, чиито действия според прокуратурата довели до занижаването на борсовата цена на дружеството.

mediapool.bg