Кламер БГ - Новини: Каракачанов иска ново министерство за българите в чужбина

Каракачанов иска ново министерство за българите в чужбина

България

|
Вт, 27 Ноем 2018г. 16:37ч.
Каракачанов иска ново министерство за българите в чужбина

Вицепремиерът Красимир Каракачанов се обяви за възстановяване на министерството за българите в чужбина. Той коментира във вторник, че закриването на Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) би имало смисъл, само ако на негово място се възстанови съществувалото по време на първия мандат на Бойко Борисов министерство.

Тогава министър без портфейл бе вече покойният историк Божидар Димитров.

"Трябва да има сериозен държавен орган", заяви вицепрeмиерът.

Според него е по-добре държавната политика по темата да се провежда от министерство, а не от агенция.

На последното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов възложи на ресорните министри да измислят най-подходящия механизъм за закриване на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), чието ръководство се забърка в тежък скандал с продажбата на удостоверения за българско гражданство.

Тогавашният шеф на агенцията Петър Харалампиев (назначен с протекцията на ВМРО) бе арестуван в края на октомври като лидер на организирана престъпна група, занимаваща се с вземане на подкупи и други престъпления.

Той е обвинен за подкуп от 5000 евро и още пет случая, в които упражнил търговия с влияние срещу сумите от по 350 евро на човек. Според разследващите парите са взимани главно за издаване на удостоверения за български произход на чужденци, които искат да вземат български паспорт.

По-късно в банкова касета на името на отстранения главен секретар на ДАБЧ Красимир Томов бе открита голяма сума пари в различни валути, чиято обща равностойност надхвърля 427 000 лева, Томов също е задържан за постоянно в ареста заедно с Петър Харалампиев и още двама души от предполагаемата организирана престъпна група.

Каракачанов потвърди и медийна информация, че на летище София е било намерено оръжие в багажа на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки.

Каракачанов определи случая като банален.

Вицепремиерът уточни, че при проверката на място е установено, че оръжието е законно. То било иззето с протокол, а след като се е върнал у нас, Джамбазки си го е получил.

Каракачанов участва в заседание на Съвета по превенция на престъпността и след заседанието му обяви своя идея, според която хората, които не плащат наложени глоби за леки престъпления, да полагат общественополезен труд.

mediapool.bg