Кламер БГ - Новини: Кандидатстването в британски университети е удължено

Кандидатстването в британски университети е удължено

България

|
Пет, 15 Ян 2021г. 15:41ч.
Кандидатстването в британски университети е удължено

Британската централизирана система за прием в университети UCAS взе решение да удължи срока за кандидатстване с две седмици – до 29 януари. Традиционният срок за това е 15 януари, но отлагането му ще позволи на кандидат-студенти, които все още обмислят образование във Великобритания, да подготвят нужните документи и да прецизират изборите си до 5 университета или 5 специалности, информираха от "Интеграл", която съдейства на българските кандидати за висше образование в чужбина.

Освен това нарастват университетите, които решават да замразят таксите си за студенти от Евросъюза на миналогодишните нива. Така първокурсниците ще заплащат досегашните 9250 паунда, вместо очакваните между 12 000 паунда и 18 800 паунда годишно, които към момента заплащат чуждестранните студенти извън ЕС.

Близо 1/3 от висшите училища на Острова вече обявиха мерките, които предприемат за европейските студенти след Брекзит – по-ниски такси за обучение, специални академични стипендии или комбинация от двете.

Видовете финансова помощ са базирани на различни критерии – в по-голям размер тя се отпуска за кандидати с отличен успех и постижения и се предоставя на конкурсен принцип. Съществуват и стипендии, покриващи общежитието, както и такива на база доходи на семейството, а размерът им най-често варира в диапазона 1000-3500 паунда на година, съобщават консултантите.

Целта е да се минимизира ефекта от решението на британското правителство от лятото на 2020 г. да прекрати студентското кредитиране за кандидати от ЕС, които планират да започнат обучение на Острова през септември 2021.

Европейските студенти, които започват следването си преди август 2021, ще могат все още

да получат студентски кредит върху таксата за обучение. Възможност за кредит и такси от 9250 паунда за програми, стартиращи от септември 2021, биха имали и българи със статут на уседналост в Обединеното кралство.

Всички кандидати, влизащи във Великобритания след 1 януари с цел обучение, ще трябва да кандидатстват за студентски визи. За целта те трябва да са платили еднократната такса за виза от 348 паунда и медицинска застраховка, която излиза 470 бр. лири на година, която ще дава възможност за достъп до безплатни медицински услуги. Кандидатстването за виза за студенти от ЕС ще става по електронен път.

Всички студенти, които започват своето обучение на Острова, получават гарантирано настаняване, осигурено от университета, посочват още от "Интеграл".

mediapool.bg