Кламер БГ - Новини: Канада планира забрана на пластмасата за еднократна употреба

Канада планира забрана на пластмасата за еднократна употреба

Свят

|
Пон, 10 Юни 2019г. 11:28ч.
Канада планира забрана на пластмасата за еднократна употреба

Канадското правителство планира да обяви по-късно днес забрана на редица пластмасови предмети за еднократна употреба от 2021 година, съобщи високопоставен правителствен служител, цитиран от Асошиейтед прес.

Точно кои предмети ще бъдат забранени, ще се определи според препоръки, изготвени на научна основа, но се обсъждат например бутилки за вода, найлонови торбички и пластмасови сламки, посочва източникът.

По думите му правителството на премиера Джъстин Трюдо следва примера на Европейския съюз и модела, възприет от Брюксел.

Европейският парламент реши с голямо мнозинство през март да наложи широкообхватна забрана на пластмасовите стоки за еднократна употреба, за да намали замърсяването от неразградимите предмети, които в крайна сметка се оказват във водните басейни и полетата. Европейските страни изразиха подкрепата си, но трябва да гласуват мярката, за да влезе тя в сила. Европейската забрана обхваща широк спектър от пластмасови предмети, за които има подходящи алтернативи - от сламки до клечки за уши - от 2021 година.

Одобреният от Европарламента документ поставя целта 90 процента от пластмасовите бутилки да се рециклират до 2025 година, а отпадъците от 10-те категории, които най-често се оказват в океаните, да бъдат намалени наполовина.

ЕС оценява, че промените ще струват на европейската икономика между 259 млн. евро и 695 млн. евро годишно.

Според ЕП производството на пластмаса в момента е 20 пъти по-голямо отколкото през 60-те години. За забраната на пластмасовите предмети за еднократно употреба допринесе и решението на Китай от миналата година да забрани вноса на пластмасови отпадъци.

mediapool.bg