Кламер БГ - Новини: Камарата на архитектите иска да спре изграждането на некачествена детска болница

Камарата на архитектите иска да спре изграждането на некачествена детска болница

България

|
Пет, 09 Авг 2019г. 17:45ч.
Камарата на архитектите иска да спре изграждането на некачествена детска болница

Срещу търга за изграждането на Националната детска болница е подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията от Камарата на архитектите. Организацията настоява за прекратяването на тръжната процедура, тъй като сегашните й параметри са порочни и по никакъв начин не гарантират качественото изпълнение на сградата.

Срещу търга беше внесена жалба в КЗК и от една от фирмите "ВДХ" АД, но по нея комисията е отказала да образува производство.

Поръчката за проектиране и строителство на националната детска болница беше обявена в началото на юли, като МЗ е сложило таван на бюджета от 95.4 млн. лева с ДДС. Предвижда се болницата да бъде изградена на мястото недовършения от 30 години корпус на клиниката по педиатрия в двора на Александровска болница. Плановете на МЗ предвиждат бъдещата Национална детска болница да се простира на площ от 45 000 кв. м. в два основни 11-етажни корпуса, 6 триетажни и 2 сутерена и да разполага с 350-400 легла.

Камарата на архитектите настоява поръчката да бъде спряна и обявена наново със задание, което да гарантира качеството на изпълнението, тъй като детската болница е обект с високо обществено значение и от начина, по който ще бъде изпълнена зависят живота и здравето на децата.

Жалбата има два основни момента – вида на процедурата, която е инженеринг и обема и съдържанието на техническото задание, което според камарата е непълно.

“Инженерингът е една изключително порочна практика, при която отделяш една купчина пари, даваш ги на един строител с най-обща препоръка да ти построи нещо и всъщност нямаш гаранция, особено при такова техническо задание, за качеството на това, което ще се построи. Проектантите са пряко зависими от строителя, защото той им плаща. Той им казва какво да проектират и логично той им казва да дават проектни решения, които са максимално икономически изгодни за него“, коментира пред Mediapool арх. Петкана Бакалова, която е зам.-председател на Камарата на архитектите.

Според камарата инженерингът е една порочна практика, която се е наложила в последните години в България и никъде другаде не се прави по този начин.

“Навсякъде инженерингът е допустим след наличието на идеен проект, който дава ясна концепция, въз основа на която се правят изчисления по окрупнени показатели и само работната фаза с конкретните доставчици е в ръцете на строителя“, обясни тя.

Бакалова попита защо никой от правителството и управляващите не възложи собствените си обекти – къщи, ремонти на апартаменти и др. с инженеринг. “Те така ли процедират когато си възлагат собствените обекти или първо си избират качествени проектанти и оттам нататък въз основа на качествен проект и ясни количествени сметки и ясни изисквания и технически спецификации, включително качество на настилките и строителните материали, събират оферти за изпълнение на обектите?“, коментира тя.

“Обектът е изключително отговорен и поставя в риск живота и здравето на тези, които ще се лекуват вътре. Още повече, че самото задание е изключително непълно. Освен конструктивно обследване трябваше да има и предпроектно проучване. Да е ясно дали прилежащата инфраструктура може да поеме този обект, да е ясно дали самата концепция е правилна за такава болница“, каза още Бакалова.

Тя обясни, че медицинските стандарти задават определени параметри като необходими площи, микроклимат, чистота, стерилност, но не дават указания как да се постигнат те: “А това как е изключително важно – качествените инженерни системи и качествените материали, гарантират ниски експлоатационни разходи. Само един пример – разходите за електроенергия. Има значение дали бъдещата сграда, през следващите 50 години, за сметка на данъкоплатеца, вместо 100 000 лева ток на месец ще консумира 200 000“.

“В медицинските стандарти се казва, че настилките трябва да се почистват лесно. Само че една настилка може да отговори на това условие лесно, независимо дали е винилова, гранитогрес или друг вид, но медицинските стандарти не дават с какъв клас на износоустойчивост трябва да бъде. Защото една настилка, в зависимост от устойчивостта си, може да се амортизира за 5 години, дори за 2 или 1 при голямо натоварване, а може и да запази всичките си функционални и естетически качества 30 години. В тази поръчка, всички елементи на сградата, свързани със стерилност, пожарна безопасност, конструктивна устойчивост, микроклимат, шумоизолация, евакуация или функциониране на сградата в случай на аварийна ситуация като земетресение, пожар, прекъсване на електро- или водоснабдяване и др., ще зависят от преценката на строителя. В най-елементарния пример, ако той може да избира да сложи настилка за 20 лева на квадрат или за 200 лева на квадрат, кой материал ще сложи според вас, когато няма поставени изисквания? А сега си представете, че става въпрос за пожарната безопасност или аварийнитеситеми“, допълни тя.

По думите на Бакалова може да се окаже, че тези пари са много за такъв тип сграда, може да се окаже и че не стигат. В момента оценката се базира на пазарно проучване, но не е ясно какво включва то.

Тя допълни, че към една такава сграда трябва да бъдат поставени страшно много изисквания, формулирани на база предпроектни проучвания и описани ясно и подробно в детайлно разработено техническо задание. “Трябва да се изясни може ли тази сграда да бъде на определеното за целта място, какви инженерни съоръжения трябва да се изградят, каква захранваща техническа инфраструктура е необходима. Това в момента не е изяснено“, посочи Бакалова.

Затова от Камарата на архитектите настояват да се спре поръчката, тъй като условията й и заданието няма как да бъдат променени в рамките на вече обявената. “Ако имаше начин условията да се променят в рамките на тази поръчка, ние нямаше да искаме нейното прекратяване. Но това са твърде съществени промени. Единственият законен начин е да се прекрати и обяви наново“, заяви Бакалова.

По думите й поръчката пак може да е една, но да има два лота: за изготвяне на идеен и технически проект и за работен проект със строителство. “Това ще гарантира максимално качество. И трябва да бъдат много ясно определени параметрите както за проектантите, така и за строителя“, допълни Бакалова.

Според камарата са необходими и промени в законодателството, за да не се допуска инженеринг без предварителен идеен проект, а заданията задължително да бъдат изготвяни от професионалисти.

mediapool.bg