Кламер БГ - Новини: Какво показа конгресът на управляващата в Северна Корея партия

Какво показа конгресът на управляващата в Северна Корея партия

Свят

|
Четв, 14 Ян 2021г. 12:18ч.
Какво показа конгресът на управляващата в Северна Корея партия

Конгресът на управляващата партия, приключил тези дни в Пхенян, отново демонстрира мащаба на натиска върху севернокорейската икономика и режима в контекста на пандемията, международните санкции и безизходицата в преговорите за ядрената програма на страната с Вашингтон, смятат експерти.

Държавният лидер Ким Чен-ун неведнъж се извини за лошото управление на икономиката, обещавайки просперитет в бъдеще, а междувременно си издейства да бъде назначен за генерален секретар на партията - смяна на титлата, целяща според аналитиците да затвърди властта му.

При все това този конгрес, теоретично организиран на всеки пет години, не даде никакви признаци, че режимът се кани да отвори икономиката, за да подобри положението на гражданите, или пък да промени статуквото, постигнато с Вашингтон. Напротив, Ким отправи до следващия американски президент Джо Байдън посланието, че Пхенян смята да развива и занапред забранените си военни програми, ако Вашингтон не склони на отстъпки.

Осемдневният конгрес завърши във вторник, седмица преди Байдън да встъпи в длъжност.

Аналитиците са убедени, че Пхенян е съвсем наясно: икономическото му развитие зависи от евентуално смекчаване на санкциите. Режимът обаче не показва никакво желание да преразгледа ядрените и ракетните си програми, предизвикали международните ответни мерки.

Ким, чиито отношения с Доналд Тръмп се успокоиха след първоначалните обиди, представи САЩ като "главния враг" на Северна Корея и увери, че ще продължи ядрената си програма, размахвайки като плашило атомните подводници.

"Нещата не вървят на добре"

Същевременно в очите му промяната в Белия дом е предизвикателство, тъй като Байдън е тясно свързан с доктрината за "стратегическо търпение" от ерата на Обама и президентското му управление обещава връщане към по-традиционна за САЩ дипломация, твърде различна от безрезултатните срещи на върха, предпочитани от Тръмп.

"Севернокорейците явно правят същото, както винаги досега - отбелязва Андрей Ланков, директор на "Кориа риск груп". - Създават криза от едното нищо, нагнетяват напрежение, напомнят за себе си на Джо Байдън."

Пхенян обаче не може да си позволи мащабни провокации като ядрен опит или изстрелване на междуконтинентална ракета, по-специално за да не разгневи силно своя съсед и основен съюзник - Китай.

Пред хилядите делегати, събрани в огромна зала, Ким Чен-ун призна, че са допуснати грешки в изпълнението на икономическия план "почти във всички сфери" и представи последните пет години като "най-лошия" период за страната си.

"Един от възможните мотиви за това признание е фактът, че страната е в отчаяно положение и наистина не може повече да крие или отрича очевидната за всички истина", коментира Су Ким, бивша анализаторка в ЦРУ, днес на работа в корпорацията РАНД.

Северна Корея бързо затвори миналата година границите си при появата на коронавируса в Китай - мярка, изолирала още повече режима и в този смисъл по-ефикасна от всички санкционни пакети, защото сведе търговския обмен на Пхенян с Пекин до малка част от предишните му размери.

"Вместо да прикрие този тъжен факт, режимът реши да признае, че нещата не вървят на добре", обяснява Су Ким.

Страх от конкуренция

Партията обаче прецени, че най-добрият метод за борба с неуспехите в планирането е още повече планиране.

Откакто наследи властта след смъртта на баща си през 2011 г., Км Чен-ун склони да смекчи много относително държавния контрол върху икономиката, като позволи да се развиват много скромни частни инициативи. Това допринесе в Пхенян да се появи някакво подобие на средна класа и да забогатее елитът, притежаващ нужните връзки.

Но при закриването на конгреса Ким заяви, че партията и правителството трябва да препотвърдят своя контрол през следващата петилетка, тоест "да възстановят и засилят системата, според която икономиката работи, направлявана от държавата".

"В краткосрочен план" са изключени каквито и да било пазарни реформи, смята Хари Казианис, експерт в Центъра за национални интереси. Ким "се страхува от всякакво инакомислие", добавя аналитикът - "той знае, че търговската класа е добила мощ в Северна Корея и той няма да търпи никаква конкуренция, упражнявайки властта си".

Според някои експерти назначаването на Ким за генерален секретар на партията цели също и да засили властта му, придавайки му сходство с фигурата на неговия баща и предшественик начело на страната - Ким Чен-ир, който беше избран за "вечен генерален секретар".

По БТА

mediapool.bg