Кламер БГ - Новини: Какво е бъдещето на примирието в Идлиб?

Какво е бъдещето на примирието в Идлиб?

Свят

|
Ср, 09 Ян 2019г. 14:07ч.
Какво е бъдещето на примирието в Идлиб?

От близо четири месеца в провинция Идлиб се запазва крехко примирие, което позволи на последния голям бунтовнически бастион в Сирия да избегне офанзива на режима на Башар ал Асад.

През последните дни обаче джихадистите започнаха офанзива срещу бунтовническите фракции, с които делят територията, която взе над 130 жертви, и превзеха няколко десетки позиции.

Дали споразумението за прекратяване на огъня, договорено между съюзника на Дамаск - Русия, и Турция, която подкрепя бунтовниците, е застрашено от териториалните успехи на джихадистите или от евенуталното изтегляне на американските войски, анонсирано от Вашингтон?

На 17 септември 2018 г. Москва и Анкара обявиха споразумение за "демилитаризирана зона" в северозападната провинция Идлиб и околностите й.

Тази инициатива предвиждаше създаването на буферна зона, която да разделя секторите, контролирани от бунтовниците в провинция в провинция Идлиб и в съседните провинции Хама и Алепо в Централна Сирия, от районите под правителствен контрол.

Макар че изгледите за мащабна офанзива на режима намаляха, продължиха спорадични сблъсъци между бунтовниците и джихадистите от една страна и подкрепящите режима сили в провинция Идлиб, контролирана предимно от организацията "Хаят Тахрир аш Шам," добинирана от бившия сирийски клон на Ал Каида, и от бунтовнически фракции.

"Руско-турското споразумение е доста успешно. Сега ситуацията в Идлиб е спокойна, поне в сравнение с ужасните сцени, които можеха да се случат" в случай на офанзива, обяснява Арон Лунд, експерт от мозъчния тръст Фондация "Сенчъри" ( Century Foundation).

По силата на споразумението бунтовниците трябваше да изтеглят тежката си артилерия от бъдещата "демилитаризирана зона", но джихадистите, и преди всичко групировката "Хаят Тахрир аш Шам", не се изтеглиха от буферната зона, както предвиждаше споразумението.

Освен това, двете шосета, които трябваше до края на 2018 г. да свържат териториите в ръцете на режима от северната провинция Алепо до центалната Хама и северозападната Латакия, минавайки през провинция Идлиб, така и не бяха отворени за движение.

"Хаят Тахрир аш Шам" вече държи 60 на сто от провинция Идлиб. Останалите територии остават под контрола на коалиция на бунтовнически групи, подкрепяни от Анкара - Фронта за национално спасение.

Благодарение на своята офанзива, започнала миналата седмицза, "Хаят Тахрир аш Шам" успя да завладее изцяло бунтовническите територии в западната част на провинция Алепо, по данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

"Стратегията на "Хаят Тахрир аш Шам" е да постави противниците си пред свършен факт, който реално вече не може да бъде оспорван, сиреч в позицията на доминираща сила, дори хегемон", обобщава Тома Пиере от центъра за научни изследвания на арабския и мюсюлманския свят в Екс-ан-Прованс.

Според него целта е "да се покаже на онези международни играчи, които са по-скоро враждебно настроени" към групировката, че "не може нищо да направят, за да я прогонят" от Идлиб.

Според експертите, на Турция се е падало задължението да накара "Хаят Тахрир аш Шам" да спазва споразумението. Стратегията беше това да стане чрез "постепенно задушаване", така че за джихадистката групировка най-добрият начин да попречи на Турция беше да елиминира съперничещите сили, пояснява Пиере.

Конфликтът в Сирия, започнал през 2011 г. който се усложни с намесата на чужди регионални и световни сили, причини над 360 000 жертви и милиони бежанци.

През декември президентът на САЩ Доналд Тръмп предизвика изненада, обявявайки изтеглянето на американските войски, разположени в Сирия в помощ на кюрдските сили в борбата срещу джихадистката групировка "Ислямска държава". След това обаче Държавният департамент уточни, че "няма срок" за изтеглянето.

Новината обаче подтикна кюрдите да започнат сближаване с режима на Асад, който може в крайна сметка да си върне всички контролирани от малцинството територии в Северна и Североизточна Сирия.

Американското изтегляне почти сигурно ще има негативно отражение върху ситуацията в Идлиб, твърди Хаид Хаид, изследовател от британски мозъчен тръст "Чатъм хаус", според когото има няколко възможни сценарии. Ако режимът успее да си върне кюрдските територии, Идлиб автоматично ще стане следващата му цел, смята експертът. Турция също може да се изкуши да приеме компромис с Русия за Идлиб, ако Москва разреши на Анкара да изтласка кюрдските сили от границата си.

По БТА.

mediapool.bg