Кламер БГ - Новини: Какво да се прави с КЕВР? ГЕРБ и ДПС искат решение на НС за връщането на Иван Иванов

Какво да се прави с КЕВР? ГЕРБ и ДПС искат решение на НС за връщането на Иван Иванов

България

|
Вт, 26 Юли 2022г. 20:43ч.
Какво да се прави с КЕВР? ГЕРБ и ДПС искат решение на НС за връщането на Иван Иванов

Какво да се прави с КЕВР? ГЕРБ и ДПС искат решение на НС за връщането на Иван Иванов

След юридическия батак, в който изпадна Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) след обявяването на избора на шефа й Станислав Тодоров за противозаконен и на фона на опасността да няма цена на газа за август, да се блокира лицензирането на енергийни фирми и да се забави пуска на газовата връзка с Гърция, парламентът спешно трябва да вземе решение преди да бъде разпуснат.

ГЕРБ и ДПС внесоха в Народното събрание във вторник проекти за изрично решение за връщането на поста на стария председател на КЕВР Иван Иванов. Той бе избран на поста през 2015 г. и остана начело на регулатора близо две години след изтичането на мандата му през април 2020 г.

Иванов напусна КЕВР на 9 февруари 2022 г., но изборът на наследника му Станислав Тодоров бе оспорен от ГЕРБ и бе обявен от Конституционния съз за противоконституционен. Предстои да се види дали и.д. председателят на парламента Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" ще внесе проекторешенията на ГЕРБ и ДПС в дневния ред на парламента. Засега обаче не е ясно колко живот му остава на Народното събрание, при перспективата БСП да върне мантата в понеделник. Другият въпрос е какви са плановете на кабинета в оставка и подкрепящите го партии.

"Продължаваме промяната" внесе в енергийната парламентарна комисия спешен проект за откриване на нова процедура за избор на легитимен председател на КЕВР на мястото на Станислав Тодоров.

ПП са наясно, че няма време да изпълни цялата процедура - номинации, обсъждане на кандидатурите, изслушването на претендентите (ако има въобще такива, или са повече от един) и гласуването им. Дори и в бърз порядък, това би отнело три седмици. По думите на депутати от ПП, Тодоров вероятно отново ще е номиниран, но положението е "няма време, няма и сигурно мнозинство". Което заплашва енергийният регулатор да бъде блокиран за месеци, тъй като без председател няма как да бъдат свикани заседания за определянето на цената на природния газ, за лицензирането на газови търговци, включително за одобрението на редица административни документи по въвеждането в експлоатация на газовата връзка с Гърция, което бе планирано финално за средата на август.

Макар експерти по конституционно право преди ден да коментираха пред Mediapool, че Иванов може автоматично да се върне на поста, тъй като Тодоров все едно не е бил избиран, ГЕРБ и ДПС смятат, че противоконституционното решение на парламента за избора на Тодоров трябва да бъде поправено с друго легитимно решение, а Иванов не е редно просто ей така да застане пак начело на регулатора. Причината е, че в Закона за енергетиката е записано, че при изтекъл мандат на шефа на КЕВР той остава до избора на нов. Такъв има, макар и противоконституционен,а законът не указва какво се прави в такъв случай.

В мотивите на ГЕРБ се признава, че съгласно решение по конституционно дело от 2019 г. при обявяване на актове за противоконституционни те имат обратно действие и би следвало да се върне положението от преди избора на Тодоров, което прави предлаганото от тях решение чисто констативно.

Сходни са изводите и в предложението на ДПС.

Въпреки това двете партии искат парламентът да реши изрично за връщането на Иван Иванов до избора на нов председател. "Продължаваме промяната" обаче не са склонни да подкрепят такъв изход от ситуацията, коментираха нейни депутати. Управляващите силно критикуваха Иванов заради изчисленията на КЕВР за вдигане на цената и парното с около 15 процента от 1 януари 2022 г., което ПП блокира и новият шеф на комисията сведе поскъпването на тока до около 3.5 на сто от 1 юли 2022 г., но на парното – средно с около 26 на сто.

"Демократична България" (ДБ) все още не е решила как да подходи, това ще се обсъди по-късно днес, коментираха във вторник представители на обединението пред Mediapool. Възможно е ДБ да подкрепи предложенията и на ГЕРБ и ДПС, и на "Продължаваме промяната". ДБ са наясно, че работата на КЕВР е блокирана до сформирането на следващ парламент, който да пристъпи към избора на нов председател на енергийния регулатор. Затова вероятно, ако предложението за Иванов влезе в дневния ред на парламента, ДБ ще го подкрепят, както и на заседанието в сряда ще гласуват за откриването на процедура за нов избор на шеф, ако такава все пак може да се проведе.

Депутатът от ГЕРБ и член на енергийната парламентарна комисия Делян Добрев заяви пред Mediapool, че тази процедура е безсмислена, защото няма време да бъде проведена. "Ако ни се предложи избор в съкратени срокове и по 24 часа между всяка стъпка, изключено е да подкрепим подобно нещо", каза той и отбеляза, че членовете на комисията вероятно ще бъдат запознати с текстовете на процедурата непосредствено преди заседанието. Ако се предложат разумни срокове и правила, те ще бъдат подкрепени от ГЕРБ, макар да е ясно, че няма време за провеждането на процедурата, допълни Добрев.

Позицията на БСП по двете предложения не е ясна засега.

Самият Иван Иванов коментира пред Mediapool, че ако има решение на парламента за връщането му начело на КЕВР, ще го спази, но ще му трябва известно време да се ориентира в случващото се в енергийния регулатор, както и в очакваната документация за августовската цена на природния газ. Тя трябваше да бъде внесена на 11 юли, но заявление още няма, а "Булгаргаз" отказват да коментират темата. Засега само шефът на държавния газов доставчик каза през народните представители преди две седмици, че доставките на газ за август и септември не са осигурени.

КЕВР пък излезе във вторник следобед с "настоятелен призив" за възможно най-бърз избор на нов председател, заради "сериозен риск енергийната криза да се превърне в институционална криза, което ще има пряко отражение върху всички български граждани и фирми".

Комисията описа подробно и проблемите, пред които е изправена без председател начело.

Ще се забави актуализирането на мрежовия и тарифен кодекс на оператора на интерконектора с Гърция. Възпрепятстването на старта на газопровода ще провали очакванията за допълнителна диверсификация на газовите доставки, а връзката Кулата-Сидирокастро няма нужния капацитет да покрие нуждите от внос през зимата.

Невъзможността да се утвърди цена на газа за август ще попречи на "Булгаргаз" да издава фактури за доставяния газ, което на свой ред ще доведе до липса на средства за следващите доставки и заплашва енергийната сигурност на страната.

КЕВР също така няма да може да завърши започнатата извънредна проверка на "Топлофикация София" за натрупания над 328 млн. лв. нов дълг към "Булгаргаз". Това крие риск от спиране на газоподаването и преустановяване на работата на топлофикационното дружество, което би засегнало огромния брой потребители в София, посочват от комисията.

Според нея тежката геополитическа и икономическа ситуация можа да наложи промяна на цената на тока преди 1 юли 2023 г., но без шеф няма как да се отвори такава процедура. Същото се отнася и за утвърждаването на пределни цени на топлинната енергия и на преференциални цени и премии за електрическата енергия, произведена по високоефективен комбиниран начин от централи с комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия. Липсата на конкретни цени за съответния период ще доведе до изпадане на дружествата в обективна невъзможност да прогнозират и съответно да реализират произведената от тях енергия.

Блокират се и инициираните промени в борсовата търговия с ток, предвиждащи единна цена за небаланс и на 15-минутен период на сетълмент

КЕВР няма да може също така да издава месечни електронни сертификати за произведената от когенерации електроенергия, което ще лиши топлофикациите от премията за високоефективна енергия и това ще наруши плащанията им към "Булгаргаз", посочват от енергийния регулатор.

Ще се спрат и административните производства, образувани по жалби от потребители на електрическа и топлинна енергия, за лицензиране на нови играчи на пазара на ток и газ. Проблем ще има и с одобряването на бизнес планове и цени на редица ВиК дружества, което би ги лишило от над 19 млн. лв. приходи до края на годината.

mediapool.bg