Кламер БГ - Новини: Какви са възможните сценарии в Германия след кризата в ХДС

Какви са възможните сценарии в Германия след кризата в ХДС

Европа

|
Ср, 12 Фев 2020г. 15:16ч.
Какви са възможните сценарии в Германия след кризата в ХДС

Намеренията на канцлера Меркел да осигури плавен преход в процеса на наследяването си, станаха на пух и прах, а вероятността за предсрочни избори в Германия се повиши, след като консервативното й протеже Анегрет Крамп-Каренбауер се отказа от амбициите си за канцлерския пост, коментира в сряда агенция Ройтерс.

Християндемократическият съюз на Меркел ще избира в идните месеци кой да поведе партията и да бъде кандидатът за канцлер на следващите федерални избори през октомври 2021 г. Който и обаче да е този човек, той най-вероятно, но не непременно, ще съвместява и двата поста, тоест лидер на ХДС и канцлер.

Твърде рано е да се прогнозира как ще се развие ситуацията, пише Ройтерс и описва три възможни сценария.

Първи сценарий: Меркел аут, нови избори до 6 месеца

Меркел, фактор на стабилност в най-голямата икономика в Европа през близо 15-годишното си канцлерско управление, заяви, че няма да се кандидатира за нов мандат и през 2018 г. се оттегли от ръководната си роля в партията, поверявайки я на Крамп-Каренбауер.

Но с оглед на очерталата се реална възможност в резултат на оттеглянето на Крамп-Каренбауер Меркел да се сдобие със съперник в лицето на новия лидер на ХДС, канцлерът може да се окаже принудена да се оттегли от поста си предсрочно, а това от своя страна може да подтикне коалиционните й партньори от Германската социалдемократическа партия също да си тръгнат и така да предизвикат предсрочни парламентарни избори, отбелязва Ройтерс.

Натискът тези проблеми да бъдат уредени по най-бързия възможен начин и да се избере човек, който да съвместява и двата поста, може да направи така, че нещата да се развият неблагоприятно за Меркел.

В общественото пространство вече се завъртяха имената на възможни претенденти за председателския пост в ХДС и за кандидат за канцлер на консервативното обединение между ХДС и сестринската партия от Бавария Християнсоциалния съюз, известно в Германия като "Съюзът".

Няколко висши функционери на консерваторите, включително лидерът на ХСС Маркус Зьодер, призоваха ХДС да уреди лидерския си въпрос по-скоро, обосновавайки се, че ако съревнованието в лагера на християндемократите се проточи чак до конгреса им през декември, това може да се отрази на рейтингите на Съюза в социологическите проучвания.

Подкрепата за ХДС в източната провинция Тюрингия спадна рязко с почти 9 процентни пункта, откакто представителите на християндемократите в областния парламент в Ерфурт нарушиха следвоенно табу в германската политика и гласуваха заедно с крайната десница за избирането на новия премиер на провинцията. В национален план подкрепата също спада.

Опасенията от подобна загуба на позиции може да подтикнат ХДС да приключи с избирането на лидера си и кандидата си за канцлер още до лятото или ранната есен. Победител в тази надпревара може да се окаже например Фридрих Мерц, отколешният най-голям противник на Меркел, с когото за нея може да се окаже невъзможно да работи.

От друга страна, ГСДП може да откаже да работи с хора, смятани за прекалено десни като Мерц и Йенс Шпан - особено ако някой от тях замени Меркел като канцлер преди изборите - и поради това може да сложи край на коалицията и да прати Германия на избори.

В сряда ГСДП заяви, че ще участва в управляващата коалиция с ХДС, докато канцлер е Ангел Меркел.

"Ангела Меркел е действащият канцлер. Ние направихме тази коалиция с нея. И ще напуснем тази коалиция с нея - по редовния ред на следващите избори. Искаме да продължим съвместната си работа в правителството с ХДС. Мандатът на това правителство е до есента на следващата година", заяви генералният секретар на социалдемократическата партия Ларс Клингбайл в интервю за германската медийна група Ер Ен Де.

Смяната на ръководството на ХДС след оттеглянето на Анегрет Крамп-Каренбауер от лидерския пост няма да е проблем за сътрудничеството в коалицията, изтъкна Клингбайл.

Втори сценарий: Меркел остава за европредседателството; предсрочни избори в началото на 2021-ва

Германците обичат стабилността. Поради това те предпочитат всякакви промени да стават плавно и не искат да им се налага да ходят до урните посред германското председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2020 г.

Много от депутатите на консерваторите и социалдемократите биха желали Меркел да има водеща роля в преговорите с Великобритания след Брекзит и в уреждането на отношенията на Евросъюза с Китай, което ще бъде водещият приоритет на председателството на Берлин.

Меркел обяви, че очаква с нетърпение европейското председателство, където тя ще може да приложи своите способности като преговарящ и дългогодишния си опит в делата на ЕС - натрупан в трудни моменти, като се започне от дълговата криза в еврозоната и се стигне до миграционния наплив през 2015 г. Председателството освен това може да даде възможност на консерваторите да покажат силните си страни пред другите преди изборите.

Друг важен фактор е останалата до голяма степен непокътната популярност на Меркел.

Според социолозите много от избирателите гледат на нея почти като не президентска фигура и биха предпочели тя да изкара пълен мандат.

Всичко това увеличава вероятността Меркел да остане поне до края на годината, но може и да направи така, че новият лидер да се облагодетелства от скок в социологическите рейтинги.

Трето: Меркел изкарва мандата си, избори през есента на 2021-ва

Дори и ХДС да реши лидерския въпрос бързо, в лагера на християндемократите има и такива кандидати, които все пак биха работили с Меркел до края на мандата й. В такъв случай обаче Меркел ще се превърне в канцлер с намалено политическото влияние, който просто доизкарва мандата си.

Кандидатът за канцлер, олицетворяващ приемствеността - Армин Лашет, областният премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия, е точно такъв тип кандидат, а като центрист вероятно ще бъде и приемлив за ГСДП.

Такъв ще бъде случаят и ако консерваторите изберат баварския премиер Зьодер за кандидат за канцлер.

Макар и мнозина да смятат Зьодер за силна кандидатура, Германия никога досега не е имала канцлер от ХСС, припомня Ройтерс.

mediapool.bg