Кламер БГ - Новини: Как ще водят партиите предизборна кампания по време на пандемия

Как ще водят партиите предизборна кампания по време на пандемия

България

|
Пет, 05 Март 2021г. 14:27ч.
Как ще водят партиите предизборна кампания по време на пандемия

Предизборната кампания за предстоящите на 4 април парламентарни избори вече започна официално. Тя ще е по-различна от всички досега, защото ще се проведе в условията на пандемия от коронавирус. Именно заради това повечето политически сили залагат на засилено онлайн присъствие за сметка на традиционните срещи с избиратели, които би трябвало да са по-малко на брой и не толкова многолюдни. Всички обещават да спазват стриктно противоепидемичните мерки.

ГЕРБ - СДС с традиционна кампания, ДПС - също

Коалицията ГЕРБ - СДС няма да прави национално откриване на кампанията, не се предвижда и национално закриване. Ще има обиколки на кандидатите по места и срещи с избиратели при спазване на противоепидемичните мерки.

Откривания на кампанията обаче ще има по райони. В Ловеч, Силистра, Велико Търново и Кюстендил тя вече бе открита с водосвет.

Традиционен ще е и подходът на ДПС – събития по места, предимно на открито и при спазване на мерките. Не се планират онлайн събития, както и официално откриване – за такова приемат провелото се преди ден представяне на водачите.

БСП – повече онлайн присъствие

През почивните дни и социалистите ще откриват кампаниите си по места. Засега не е ясно дали ще има и национално откриване.

Социалистите също планират да наблегнат на онлайн присъствие и предизборни дебати. Планират виртуално представяне на предизборната си програма, а освен това смятат да участват във всички телевизионни дебати, в които бъдат поканени.

По места ще има и срещи на живо, които обаче ще са по-малки от обикновено. Целта е да се спазва дистанция и да не се нарушават противоепидемичните мерки.

Социалистите планират по избирателни райони водачите да са активни в регионални медии.

"Демократична България" – онлайн откриване

От "Демократична България" обявиха, че ще открият кампанията си с онлайн събитие, на което съпредседателите на обединението и ключови кандидати ще представят акценти от предизборната програма.

Формацията има натрупан с опит с онлайн изявите, които практически са основен канадал на комуникация с публиката и в нормално време, тъй като големите телевизии изключително рядко дават трибуна на

извънпарламентарната опозиция, а основните печатни медии (повечето проправителстнени), я отразяват предимно когато искат да я атакуват. В предизборната кампания ДБ ще осъществява живи включвания онлайн в социалните мрежи и онлайн дискусии.

Обединението има пунктове на открито в цялата страна. Планират се и събития по места, като те отново ще бъдат на открито при спазване на мерките.

"Демократична България" смята да участва и в телевизионните дебати, в които ще изпраща експерти да представят конкретни предложения по секторни политики.

"Има такъв народ"

За това каква ще бъде кампанията на "Има такъв народ" не се знае почти нищо. Това не е изненада предвид информационната завеса, която е спуснала партията. Преди дни шоуменът и лидер на партията Слави Трифонов обяви, че кандидат-депутатите му няма да участват в предизборни дебати и няма да дават интервюта за медии. Това означава, че вероятно основната им трибуна ще бъдат 7/8 ТВ и социалните мрежи, възможно е да има и срещи по места.

"Изправи се! Мутри вън" с обиколки на Манолова

Платформата "Изправи се Мутри вън" на Мая Манолова вече откри кампанията си със събитие на живо. То се проведе на столичния пл. "Славейков". Манолова се обяви за "изстъргването на ГЕРБ и на Борисов от властта и от хазната".

За кампанията си коалицията предвижда малки срещи на открито, ще има и онлайн събития в социалните мрежи. Кандидатите по места ще се се срещат с избиратели. Коалицията все още не е решила дали ще представя на живо платформата си, но ще има онлайн събития. Самата Манолова ще обикаля страната, същото ще правят Арман Бабикян и Николай Хаджигенов от "Отровното трио".

ВМРО – откриване на живо, но по-малко събития в страната

ВМРО ще открие кампанията си на открито. Това ще стане в събота в архитектурен парк "Западна порта на Сердика", намиращ се срещу централата на пратията в София. Ще присъстват лидерът Красимир Каракачанов и водачите на листи.

От пресцентъра на формацията обявиха, че на събитието ще се следи за спазване на противоепидемичните мерки.

Иначе за предизборната кампания партията ще заложи повече от обикновено на онлайн присъствие. Ще има и събития по места, но няма да са толкова големи, както при предишни кампании. Кандидатите за депутати ще се срещат и с избиратели.

mediapool.bg