Кламер БГ - Новини: Как се търси болен от Covid-19 в Съдебната палата в София?

Как се търси болен от Covid-19 в Съдебната палата в София?

България

|
Пон, 18 Май 2020г. 17:47ч.
Как се търси болен от Covid-19 в Съдебната палата в София?

Преди седмица Висшият съдебен съвет (ВСС) взе решение, с което изгони гражданите и медиите от съдебната зала, оправдавайки се с мерките срещу разпространението на коронавируса. Кадровиците не обърнаха особено внимание на конституцията, която изрично им забранява да закриват за очите на обществото целия съдебен процес. Плюс това, ВСС публикува десетки препоръки към съдилищата как да се организиране на работата – въвежда се еднопосочно движение по коридорите, мерене на температурата на входовете, постоянно дезинфекциране и други.

Един случай от края на април в Съдебната палата в София обаче показва, че всичко това няма да има абсолютно никаква стойност, ако не се предприемат адекватни мерки. Нужно е телефонът между институциите да работи, а той, явно, е развален.

На 22 април председателят на Върховния касационния съд (ВКС) Лозан Панов пише писмо до главния прокурор Иван Гешев, с което го уведомява за рискова ситуация с Covid-19.

По-рано служител на върховния съд е поискал да бъде пуснат в платен отпуск, защото съпругата му работи във Върховната касационна прокуратурата и прекият й шеф е диагностициран с Covid-19. Поради това всички служители на отдела в прокуратурата били пуснати в платен отпуск.

Към онзи момент Лозан Панов все още стопанисва Съдебната палата, където е настанена и върховната прокуратурата. Той се интересува дали наистина има диагностициран служител/магистрат и какви мерки са предприети.

Едновременно с това Панов пита и лекарския кабинет в Съдебната палата дали има регистрирани случаи на заболяването. Отговорът е, че няма такива.

На 23 април Лозан Панов пише писмо и до шефа на Регионалната здравна инспекция. Той разказва цялата история - че служител на ВКС има съпруга, която работи във върховната прокуратура. Тя е контактна на друг служител, който е диагностициран. Панов моли РЗИ за информация дали наистина има установен случай на Covid-19, за да се подпомогне създаването на някаква организация, ако това е така.

В Съдебната палата са настанени десет ключови институции от българската съдебна система.

Къде точно е болният?

Столичната РЗИ отговаря на Панов бързо – още на 24 април. Отговорът гласи, че на 21 април е установен случай на болна жена, но не в прокуратурата, а във Върховния касационен съд. Тя била изолирана за 28 дни, а тримата й контактни колеги са карантинирани за по 14 дни. РЗИ-София казва, че всички те са инструктирани какво трябва да правят и да не правят.

Лозан Панов не се отказва и пише още едно писмо до РЗИ. Причината е, че в деловодството на ВКС все така няма информация за болни от Covid-19, нито за техните контактни лица. Няма представен дори един болничен.

РЗИ отговаря, без да бърза особено, чак на 4 май, че наистина е станала някаква грешка. Болната работи във Върховната касационна прокуратура, а не в съда. Контактните лица са си все така трима – пак от прокуратурата.

Минали са 12 дни от първото писмо на Лозан Панов до Иван Гешев до окончателния отговор кой всъщност е заразен и в болнични. През това време, теоретично, можеше да пламне цялата Съдебна палата. От гледна точка на работата на българските институции, защо изгониха гражданите и медиите от съдебната зала?

mediapool.bg