Кламер БГ - Новини: Как Русия насажда руска идентичност на Крим

Как Русия насажда руска идентичност на Крим

Свят

|
Нед, 20 Окт 2019г. 14:35ч.
Как Русия насажда руска идентичност на Крим

Опитите на Москва съзнателно да промени състава на населението на Крим представляват нарушение на Четвъртата Женевска конвенция, се констатира в доклад на Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

"Русия насърчава прехвърлянето на собственото си население на полуострова, което е пряко нарушение на Женевските конвенции и явен признак за опитите за промяна на демографската структура на Крим", каза ръководителят на украинското представителство към ООН Владимир Елченко. А прессекретарят на представителството Олег Николенко изтъкна, че руските власти предприемат мерки, принуждаващи тези, които "не са съгласни с окупацията", да напуснат полуострова, същевременно от 2014-а до 2018-а са преселили там над 140 хиляди руски граждани. А това е над пет процента от прираста на населението, подчертава Николенко.

Дипломатът добавя също, че "всички руски злодеяния се регистрират и ще бъдат използвани за привличането на Москва към отговорност, включително в следващи резолюции и в международните съдилища".

Русия кара "неудобните" да напуснат полуострова

Според украинските правозащитниците реалните цифри са много по-високи от цитираните в доклада. Там пише, например, че в периода 2017 - 2018-а година от Крим са били депортирани принудително не по-малко от 109 души - украински граждани, които според руските власти, нямали правото да живеят на Крим. Председателката на Кримската правозащитна група Олга Скрипник обаче отбелязва, че нейната организация е установила най-малко 369 съдебни решения за депортация.

При това, според експертите, принудителната депортация е само върхът на айсберга, ако става дума за жителите на Крим, напуснали го след анексирането му от Русия. По данни на украинското министерство на социалната политика, през август 2018-а броят на принудително преселените от Крим е бил 33,5 хиляди - и то толкова са само официално регистрираните, иначе вероятно са най-малко 40 хиляди.

Същевременно руските власти в Крим продължават да преследват украинските и кримо-татарските активисти, карат жителите на полуострова да получават руски документи, унищожават инфраструктурата, която позволява да се изучава украински и кримо-татарски език. Освен това принуждават жителите на Крим да служат в руската армия, в резултат от което на тях понякога им се налага да служат и отвъд пределите на полуострова, включително в Сирия. "Прави се всичко възможно, за да насади руската идентичност или да се прогонят неудобните хора извън полуострова", посочва Скрипник.

От Русия в Крим пристигат военни, чиновници и съдии

За броя на руснаците, пристигнали от 2014-а насам на полуострова, също се смята, че е по-висок, отколкото е записано в доклада на ООН. Ескендер Бариев от Кримо-татарския ресурсен център казва, че пристигналите са около 200 000, предимно военни, държавни служители и съдии.

"Русия системно увеличава военния си контингент в Крим, след военните пристигат и семействата им. Същото е положението с чиновниците и съдиите, с които последователно заменят местните кадри в почти всички сфери на държавната дейност", смята Бариев. Той отбелязва, че нерядко на руснаците, готови да се преселят в Крим, се предлага и жилище, а освен това имало случаи - например в медиите - когато руснаците получавали по-висока заплата от кримчаните, заемащи аналогични постове.

Притокът на руснаци, пристигащи в Крим, е толкова голям, че компенсира негативните демографски тенденции на полуострова. От статистическите данни се вижда, че в първите три месеца на 2019-а смъртността е превишавала раждаемостта 1,6 пъти. Но въпреки високата смъртност и десетките хиляди хора, които напускат полуострова, статистическите данни сочат, че за петте години от анексирането насам, населението на полуострова се е увеличило със 70 хиляди души. По думите на ръководителката на Кримския статистически комитет Олга Балдина, новопристигащите са най-вече от Москва, Московска област, Санкт-Петербург и Краснодар.

mediapool.bg