Кламер БГ - Новини: Как Израел си осигури повече ваксини, отколкото може да ползва

Как Израел си осигури повече ваксини, отколкото може да ползва

Свят

|
Вт, 26 Ян 2021г. 16:19ч.
Как Израел си осигури повече ваксини, отколкото може да ползва

В края на миналата година Израел яростно се конкурираше с далеч по-големи държави, за да си осигури от световните производители ваксини срещу Covid-19. Сега страната е сред първите в света по темп на ваксинация, разполагайки с повече ваксини – вече пристигнали или очаквани, отколкото може да използва.

Как страна с едва 9 млн. население успя да убеди компаниите, привличани от пазари с милиони потенциални клиенти, да изпълнят първо нейните заявки? Отговорът се крие в 17 разговора, проведени между изпълнителния директор на Pfizer Алберт Бурла, израелския премиер Бенямин Нетаняху и израелския здравен министър Юли Еделщайн. Двамата израелски политици са обещали да организират една от най-бързите кампании по ваксиниране в света и да споделят данните за въздействието й върху пандемията, стига доставките да са значителни и без прекъсване.

Pfizer дава съгласие и доставките започват в средата на декември.

Компанията ще може да се хвали с това, да оповести констатациите и да прави печалба, казва Еделщайн в интервю пред британския в. "Файненшъл таймс" и допълва:"Ако не беше това, която и да е компания дори не би погледнала към нас – биха търсили сто пъти по-големи пазари".

В очакване на още доставки, към март Израел ще има излишък от ваксини, предоставени от трите основни производителя.

Здравните власти на Израел отказват да отговарят на директни въпроси за точния брой дози, които си е осигурила страната и колко плаща за тях. Казват само, че са подписали секретни споразумения с производителите, съобщиха по-рано различни световни медии.

В началото на януари се разбра, че цената, която Израел плаща на Pfizer за две дози ваксина (колкото са необходими за един човек), е 30 долара. Тоест, над два пъти повече от цената, която плаща например Белгия, чийто държавен секретар погрешка публикува цените на ваксините в Туитър. Междувременно израелското обществено радио съобщи по същото време за още по-висока цена – 47 долара за човек, припомня базираният в Брюксел сайт "Политико".

Така или иначе, съгласно сделката с Pfizer, почти всяка неделя в Тел Авив каца самолет с ваксините на BioNTech/Pfizerу приветстван от телевизионни камери, пише "Файненшъл таймс". Докато други страни се борят да увеличат доставките, като някои от тях се забавят, в Израел вече над 2.6 млн. души са получили първа доза ваксина, а 1.1 млн. са получили и втората доза. Повечето от тях са на възраст над 60 години.

"Провеждаме ваксинацията 10 пъти по-бързо, отколкото САЩ", заяви Нетаняху в неделя, обещавайки тази седмица да бъдат приложени 1 млн. нови дози. "Никоя страна не направи това, което успяхме ние", каза той.

Сделката – и главоломната ефикасност на имунизационната кампания – закрепиха политически Нетаняху, който в края на март ще се бори за преизбиране. Той обикаля центрове за ваксинация, посреща самолетите на летището, постави в рамка спринцовката, с която бе ваксиниран, хвалейки се с успеха си в реализирането на националното усилие, което нарече "Обратно към живота".

Доставките на предварително поръчаните ваксини Moderna ще достигнат своя пик през март, като същевременно се очакват и милиони дози от ваксината на AstraZeneca.

Израел планира през март да е ваксинирал по-голямата част от възрастното си население с препарата BioNTech/Pfizerу. Какво ще прави страната с излишните доставки, все още не е ясно, казва здравният министър. Израелски медии писаха, че някои съюзници от ЕС - например Кипър- са се обърнали към Нетаняху за излишните ваксини, но Еделщайн отрича това.

"Ние не се занимаваме с търговия на излишните ваксини. Искаме да гарантираме, че имаме достатъчно за нас и ако са достатъчно, ще видим какво можем да направим за нашите непосредствени съседи – това, че палестинците сега са в лошо състояние, не е в интерес на Израел", коментира министърът.

Палестинската автономия все още чака доставки от руската "Спутник V", както и доставки по линия на инициативата Covax на Световната здравна организация.

Междувременно болниците в Израел вече събират данни за нивата антитела сред медиците и отчитат спад на инфекциите сред онези, които вече са си направили и втората доза.

Тези данни разкриват, че дори с този рекорден темп на ваксиниране - 40 процента от израелците вече са получили поне първата доза – пандемията все още не е под контрол.

Изследване, извършено сред хора над 60 години, които са получили и двете дози, показва незабавен спад с поне 60% на новозаразените, но друго предупреждава, че новите варианти на вируса правят тийнейджърите обезпокояващ вектор на бързо разпространение, което поставя на риск родителите им.

Една от причините за равнищата на зараза в Израел е тази, че Нетаняху с всички сили се опитва да принуди ортодоксалните евреи, чиито лидери подкрепят коалицията му, да спазват локдауна.

Заради навлизането в Израел на по-заразния щам -B.1.1.7, който за пръв път бе открит във Великобритания, и разпространението му сред неваксинираните, страната все още отчита рекорден брой нови случаи на Covid, както и препълнени болници. Както бе съобщено в израелски парламент, в момента рекорден брой хора са поставени на вентилация в болниците.

Здравният министър сравнява ситуацията с надпревара между две коли – лявата е колата с ваксините, а дясната – с ръста на заразата и новите случи. "Аз просто се надявам, че колата с ваксините ще стигне първа до финиша", казва Еделщайн.

Говорител на Pfizer от своя страна заяви, че "епидемиологичният анализ със здравното министерство на Израел е уникален с това, че ще позволи да се оцени дали определено равнище на ваксинация ще предизвика колективна защита, освен пряката защита" от вируса. По този начин ще се изясни дали намалението на случаите може да се отдаде на ваксинацията или на колективния имунитет, добавя говорителят пред "Файненшъл таймс".

Министър Еделщайн твърди, че до момента никакви официални данни не са споделени с Pfizer, защото Израел тепърва трябва да придобие колективен имунитет, предизвикан от ваксината.

"Моите колеги от други страни ми казват, че аз съм може би единственият здравен министър в света, който в този момент се усмихва. Аз им казвам, че е повече като с (актьорите) в гръцката митология- половината ми лице се смее, половината плаче", споделя Юли Еделщайн.

mediapool.bg