Кламер БГ - Новини: Как Гешев и ДПС използват "златните паспорти"

Как Гешев и ДПС използват "златните паспорти"

Анализи и Коментари

|
Четв, 10 Фев 2022г. 07:57ч.
Как Гешев и ДПС използват "златните паспорти"

колаж Mediapool

ДПС изглежда преживя "катарзис" по темата за "златните паспорти", след като САЩ наложиха санкциите на Делян Пеевски по глобалния закон "Магнитски" на 2 юни м. г. Няколко месеца преди това, през февруари 2021 г., ДПС бранеше ентусиазирано схемата за предоставяне на българско гражданство срещу инвестиции. Йордан Цонев от ДПС внесе законопроекта за запазването на схемата, а ГЕРБ го подкрепи.

"Кръгът е от около 60-70 (изрядни) инвеститори, които, ако тръгнат да ни съдят, размерът на ден обезщетение ще е минимум 1 милион", предупреди Цонев през февруари м.г., цитиран от "Дневник". ДПС има опит с "кръговете".

В края на декември м.г., когато властта в държавата вече не е в ръцете на ГЕРБ, ДПС внесе законопроект за прекратяване на схемата. Неизвестно защо опасенията, че някой от тези "изрядни инвеститори" ще съди държавата, вече са отпаднали. Начело застана Делян Пеевски, когото САЩ посочиха като особено влиятелна фигура в процедурите по предоставяне на българско гражданство, редом с близкия му Илко Желязков, също санкциониран по закона "Магнитски".

Обясненията за този "златен катарзис" са няколко.

1. Една от целите на атаката е Стамен Янев, който от 2015 г. е изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Тази агенции сертифицира чуждите инвеститори и от нея реално започва процедурата по издаване на "златен паспорт". Стамен Янев зае поста при втория кабинет на ГЕРБ като представител на Реформаторския блок, но остана начело на агенцията и при кабинета "Борисов 3". С идването на първия служебен кабинет през 2021 г., Янев се сработи с тогавашния икономически министър Кирил Петков. Според някои източници Янев, който бе в борда на държавната банка ББР, е съдействал на Петков да се ориентира по -бързо в ситуацията. Шефът на БАИ е близък и до Асен Василев.

Всички помнят, че сред първите публични разкрития на министър Петков бяха тези за

кредитната политика на ББР в полза на няколко по-едри бизнесмени. Сред споменатите имена бяха тези на Пеевски и Румен Гайтански- Вълка, също близък на ДПС. Последваха и бързи мерки за смяна на борда и правилата, по които работи държавната банка, призвана да подпомага едрия и дребния бизнес. Целта е през Стамен Янев да се удари по "Продължаваме промяната".

2. "Златните паспорти" са удобна схема, но само докато една партия има влияние във властта.Сега ДПС явно няма полза от нея. Защитата на "златните паспорти", докато ГЕРБ е на власт и настояването на ДПС за премахването им сега, са още едно непряко доказателство за силното влияние на ДПС върху властта по времето на кабинета "Борисов".

3.ДПС и Делян Пеевски няма защо да се притесняват, че новото правителство може да извади нещо по темата за "златните паспорти". Ако е имало корупция, тя е заровена в миналото и от днешна гледна точка много трудно може да се извади нещо директно. Имиджът на Пеевски няма накъде да се влошава, а борбата е да се клати "Продължаваме промяната". В този контекст ударът по Стамен Янев би бил от полза, ако се включи и главният прокурор. Единствената възможност за разследване на паспортите е, ако приближен до схемата служител в ДАНС реши да проговори и едновременно с това инвеститор разкаже, че е използвана корупция или търговия с влияние. Това е много малко вероятно.

4.Това е чудесна възможност за Иван Гешев. Анонимката, прехвърлена в прокуратурата от депутата Хамид Хамид (ДПС), работи наистина добре за главния прокурор Иван Гешев, чиято основна мисия сега е да пази специализираната прокуратура и съд. По информация на Mediapool Върховната касационна прокуратура е работила по "златните паспорти" още през юни миналата година, но без да го афишира публично. Сега Гешев моментално пое паса на ДПС и образува ново дело, но вече в спецпрокуратурата, което уж трябва да почне от нулата.

Целта е да се покаже, че спецпрокуратурата разследва корупцията, а новата власт се опитва да я закрие. Истината е, че прокуратурата знае всичко за златните паспорти поне от 2019 година, когато Цацаров бе главен прокурор и получи цялата информация от ДАНС. Тогава Цацаров поиска отнемането на паспорти на седем души. Гешев, който по онова време беше заместник на Цацаров, а сега е началник на държавното обвинение, в момента ще се опита да "осребри" казуса със "златните паспорти", за да защити и себе си, и спецпрокуратурата. Не е ясно дали ще успее, но нищо не му пречи да опита.

5.Много бавно отстъпление. В крайна сметка "златните паспорти" са една от малките схеми на предишната власт, от която са се възползвали стотина души. Тя трябваше да бъде прекратена бързо, а случаят да се прати за обективно разследване в ДАНС и МВР. Вместо това ДПС успя да спретне кален политически скандал, докато отстъпва много бавно от старите си сфери на влияние и едновременно се опитва да нанесе щети на новото правителство, докато си подава топката с Гешев.

mediapool.bg