Кламер БГ - Новини: Кадри с брутално полицейско насилие опровергават МВР

Кадри с брутално полицейско насилие опровергават МВР

България

|
Четв, 03 Септ 2020г. 13:26ч.
Кадри с брутално полицейско насилие опровергават МВР

Десетки кадри и сигнали за брутално полицейско насилие при смазването на "Великото народно въстание" пред бившия Партиен дом, опровергават твърденията на МВР, че те се действали в рамките на закона, само срещу ултраси и криминално проявени, а тактиката им е била "пасивна и щадяща".

Сн. Правосъдие за всеки

От снимки и видеа в социалните мрежи става ясно, че е имало брутални полицейски прояви спрямо мирно протестиращи хора.

"Дори режимът на Лукашенко не пребива така"

Един от пострадалите е журналистът Димитър Кенаров, който публикува в западни издания, сред които "Ню Йорк таймс", "Форин полис", "Интернешънъл Хералд Трибюн". Той е бил задържан през нощта, докато е отразявал протеста и твърди, че спрямо него е било упражнено насилие.

Сн. БГНЕС

"Докато отразявах протестите в София, бях хванат от полицията, хвърлен на земята и брутално ритан в главата. Камерата ми беше отнета и ме накараха да стоя с часове с белезници на тротоара. Много пъти се идентифицирах като журналист без резултат" - това написа Димитър Кенаров във Фейсбук.

"Синът ми беше арестуван като журналист в Беларус от режима на Лукашенко, но дори там не е бил толкова брутално пребит. Само Господ може да ме спре да защитя истината!", написа майката на Кенаров във Фейсбук.

Димитър Кенаров е само един от много журналисти, които пострадаха по време на вчерашното "Всенародно въстание" около бившия Партиен дом. Журналистически екипи бяха обгазени от полицията, а други пострадаха при изпълнение на задълженията си.

"Правосъдие за всеки"

"Правосъдие за всеки" разпространи снимки, които са им изпратили зрители на стримовете им на страницата, както и стоп кадри от стрима на Иво Божков за действията на полицията в нощта на 2 септември малко преди полунощ.

Сн. Правосъдие за всеки

От тях се вижда как полицаите усмиряват задържани протестиращи - боксове, раните по главите, сълзотворен газ и разгонване на хората.

Няма да видите кадри с арестуваните провокатори отдавна известни на полицията, но недокоснати от нея, пишат от "Правосъдие за всеки".

МВР: Тактиката ни беше пасивна и щадяща

На фона на тези кадри от МВР обявиха, че тактиката им е била "пасивна и щадяща".

Сн. БГНЕС

"Вчера станахме свидетели как в продължение на часове полицаите бяха обстрелвани с пиротехнически средства, камъни, павета, метални тръби. В резултат на това ръководителите на място прецениха, че за да запазим живота и здравето на служителите ни е необходимо част от тази агресивна тълпа да бъде разцепена и изтласкана. Единствената цел беше да се опитаме да запазим живота на нашите служители и на мирно протестиращите граждани" - с тези думи директорът на СДВР Георги Хаджиев започна сутрешният си брифинг.

"Тактиката ни беше пасивна и щадяща. Подкрепям решението, което ръководството взе на място. Палатковите лагери като свободна форма на протест се оказаха добро прикритие за складиране на самоделни взривни устройства и част от твърдите предмети", добави Хаджиев.

Той заяви, че категорично отрича използването на невропаралитичен газ от полицията.

"На един от пунктовете беше намерен коктейл "Молотов", който най-вероятно е бил за използване срещу полицията. Има 80 ранени полицаи. Образувани са над 15 бързи полицейски производства. Над 120 са задържаните протестиращи, 60 от тях са с криминални регистрации", каза още полицейският шеф.

При такива масови безредици има пострадали от всички страни - полицаи, протестиращи, сигурно и журналисти, допълни той.

Сн. Правосъдие за всеки

По думите му вчера вечерта е бил преминат прагът на търпението и призова да се спазва законовия ред.

"Въпрос на преценка е оттук нататък по какъв начин полицията ще действа, но няма да допускаме нарушаване правото на останалите граждани на придвижване", каза Хаджиев в отговор на въпрос как ще действа полицията, ако премахнатите през нощта палаткови лагери бъдат отново възстановени.

"Благодаря" на полицая, който напръска сина ми с химическо оръжие

С отворено писмо до всички български граждани, на които не им е все едно и които искат да живеят в една по-добра и по-справедлива държава излезе изпълнителният директор на "Хиполенд" Мариан Колев. Повод за него става случай с неговия син, при който той е напръскан в очите от полицай.

Сн. БГНЕС

"Скъпи съграждани, обръщам се към вас в качеството си на гражданин, баща, бизнесмен, който плаща почтено всички дължими данъци към държавата, мислещ човек със собствена позиция, която не ме е страх да отстоявам. Искам да изразя пред всички вас моята огромна лична "благодарност" към полицая, който днес, на протеста в центъра на София, лично напръска в лицето от 20 см разстояние 17-годишния ми син, дошъл, заедно с още над 20 000 свободни граждани от всички възрасти, да изрази открито и като свободен европеец своята гражданска позиция", пише в писмото си Киров.

"Благодаря Ви, г-н полицай, че едва не ослепихте едно 17-годишно момче, което по никакъв начин не Ви е застрашило, като го напръскахте не с обикновен сълзотворен газ, чието действие е краткотрайно, а с химическо оръжие, което може да доведе до трайни увреждания", допълва той.

Накрай Мариян Колев "без грам ирония" изказва "най-искрена благодарност" на екипа на Бърза помощ, който е помогнал на сина му да не ослепее.

МЗ: Медиците са прегледали над 120 полицаи и 70 цивилни

Здравното министерство разпространи в четвъртък на обяд справка за получилите лекарска помощ граждани във връзка с протестите в сряда. От нея излиза, че медиците са оказали помощ на значително повече полицаи, отколкото цивилни граждани.

Според справката в периметъра на протестите са работили шест спешни екипа. На място спешните медици са прегледали и оказали необходимата помощ на повече от 40 служители на МВР и на близо 30 цивилни лица. Преглеждани са лица и на територията на РПУ.

"Центърът за спешна медицинска помощ" и лечебните заведения в София са оказали медицинска помощ на повече от 80 представители на органите на реда. В лечебните заведения са прегледани и обработени 43 цивилни лица, от които хоспитализирани са двама души, съобщава още здравното министерство.

За денонощието разпределението по лечебни заведения е както следва:

Първа МБАЛ-София: прегледани са 2 души – служител на МВР и цивилно лице. Лечебното заведение информира за един хоспитализиран.

УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ": прегледани са общо 37 души: 13 служители на МВР и 24 цивилни лица. Няма хоспитализирани.

ВМА: прегледани са общо 4 души, трима са освободени, а един е хоспитализиран.

УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов": прегледани са общо 17 души: 13 цивилни лица и 4 служители на МВР. Хоспитализиран е един служител на МВР.

УМБАЛ "Света Анна": прегледан е един цивилен - отказал изследвания и напуснал лечебното заведение.

МВР болница: През спешното отделение са преминали 23 служители на реда, има хоспитализирани.

mediapool.bg