Кламер БГ - Новини: Кабинетът отпусна обещаните 8 млн. лева за болницата в Ямбол

Кабинетът отпусна обещаните 8 млн. лева за болницата в Ямбол

България

|
Ср, 22 Май 2019г. 12:49ч.
Кабинетът отпусна обещаните 8 млн. лева за болницата в Ямбол

Министерският съвет одобри в сряда допълнителни 8 100 000 лв. за ямболската болница “Св. Пантелеймон“ – Ямбол. Средства са за довършване на сградата на новата болница в града, която трябва да приюти сегашните, пръснати на павилионен принцип клиники и отделения, много от които са в плачевно състояние.

В началото на май премиерът Бойко Борисов обеща

27 млн.лева за довършването на болницата, а след това здравният министър Кирил Ананиев обясни, че парите ще бъдат отпуснати на части , като тази година болницата ще получи транш от 8 млн. лева и останалите пари ще получи на части до 2021 година.

През 2020 година болницата ще получи 13.5 млн. лева, а през 2021 година - 5.4 млн лв.

Записаният капитал на болницата към края на миналата година е в размер на 10 264 417 лв. През последните две финансови години лечебното заведение отчита нарастване на приходите, съответно финансовите резултати са положителни, както и липсват просрочени задължения, предвид което финансовото състояние на дружеството би могло да се определи като стабилно.

Многопрофилната болница “Св Пантелеймон“ в Ямбол обслужва население от над 60 хиляди души. Строена е на павилионен принцип и 29-те ѝ отделения се помещават в 17 отделни сгради, строени между 1912 година и 1980 година, които в момента са далеч от стандартите на съвременната медицина.

През 70-те години на миналия век започва строителството на нова сграда за болницата, която и до момента е назавършена. През 2013 година ремонтът е възобновен, дограмата е сменена, но болницата остава незавършена.

mediapool.bg