Кламер БГ - Новини: Кабинетът отпусна над 850 хил. лв. на болници и Софийската митрополия

Кабинетът отпусна над 850 хил. лв. на болници и Софийската митрополия

България

|
Ср, 20 Май 2020г. 13:50ч.
Кабинетът отпусна над 850 хил. лв. на болници и Софийската митрополия

Кабинетът отпусна на заседанието си в сряда 852 хил. лв. за подпомагане дейността на две болници и за ремонт на сградата на Софийската света митрополия.

Болницата в Севлиево "д-р Стойчо Христов" ще получи 150 хил. лв. за закупуване на нови диализни апарати. Преди ден стана ясно, че болницата ще получи 6 нови апарата за хемодиализа, тъй като половината от общо 13-те апарата в лечелното заведение са в лошо състояние. Преди ден здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че е разпоредил проверка в боницата по сигнал, че 6 от апаратите не работят и по думите му те били в "доста изхабено състояние", но нямало заплаха за живота на пациентите.

Въпреки това от болницата са принудени да местят хората по време на хемодиализата, която им се извършва, което е неефективнно. Директорът на болницата д-р Пламен Цеков, който е бивш управител на НЗОК и депутат от ГЕРБ, коментира пред бТВ, че новите апарати, които отговарят на изискванията за определен брой работни часове са само 2 , а останалите са рециклирани и са в края на физическия си живот.

Правителството отпусна и 400 хил. лв. за община Тутракан за изпълнение на дейности, свързани с енергийната ефективност на многопрофилната болница в града.

Одобрени са и 302 хил. лв. за извършване на неотложни строително-ремонтни дейности на сградата на Софийската света митрополия.

mediapool.bg