Кламер БГ - Новини: Кабинетът задвижи рокадите във военното разузнаване, очаква се реакцията на президента

Кабинетът задвижи рокадите във военното разузнаване, очаква се реакцията на президента

България

|
Ср, 31 Юли 2019г. 14:27ч.
Кабинетът задвижи рокадите във военното разузнаване, очаква се реакцията на президента

Правителството предложи на президента Румен Радев да освободи шефа на военното разузнаване бригаден генерал Пламен Ангелов.

По-рано той подаде рапорт за напускане, след като военната прокуратура обвини него и предшественика му Светослав Даскалов в длъжностно престъпление за това, че са издали над 500 достъпа до класифицирана информация на НАТО и ЕС в нарушение на закона.

Военният министър Красимир Каракачанов първоначално не беше готов да се раздели с Ангелов и министерството обяви, че от службата няма теч на информация.

След това обаче прие рапорта и обясни, че след като Пламен Ангелов бъде освободен от поста ще влезе в екипа му. Така на практика той потвърди съмненията си в силата на прокурорските обвинения.

Междувременно парламентът прие законова поправка, според която вече и цивилен може да е шеф на военното разузнаване.

Според различни източници, за фаворит се смята сегашният заместник-директор на службата Янко Златанов, който преди това е работил в МВР и ДАНС.

Той е в службата едва от миналата година и не е военен, въпреки че има военно образование.

Президентът Румен Радев обаче обяви, че не е съгласен цивилен да оглави военното разузнаване и се очаква да наложи поредно вето.

Управляващите лесно ще преодолеят ветото, но след това трябва да съгласуват с Радев името на новия шеф.

Друга опция е да се подготви нова законова промяна, която да отмени изискването шефът на военното разузнаване да се назначава с президентски указ.

mediapool.bg