Кламер БГ - Новини: Кабинетът е против главният прокурор да замества цялата държава

Кабинетът е против главният прокурор да замества цялата държава

България

|
Ср, 21 Септ 2022г. 13:53ч.
Кабинетът е против главният прокурор да замества цялата държава

Крум Зарков, Снимка: БГНЕС

Може ли главният прокурор да разпорежда на редовите обвинители да проверяват всяка сфера от държавното и местното управление. По този въпрос служебното правителство иска да се произнесе Конституционният съд (КС). С него се засяга едно правомощие на прокуратурата, масово използвано за проверки от всякакъв тип. Според конституцията главният прокурор извършва общ надзор за законност върху действията на всички прокурори. Този текст обаче се използва, за да се проверяват всички институции, отново под предлог дали действията им съответстват на закона.

"Според нас е налице прекомерно разширяване на надзора на главния прокурор върху всички сфери на управление на държавата и всички органи на централната и местната власт, което е в разрез с духа и буквата на конституцията, постановяваща разделение на властите. Такава практика на всеобхватен и общ надзор за законност е съществувала в България, но преди приемането на демократичната ни конституция от 1991 г.", заяви след правителственото заседание в сряда правосъдният министър Крум Зарков.

Той направи заявка за подобен въпрос към КС преди няколко седмици. Според него подобни действия на главния прокурор са недопустими, тъй като той има правомощие да проверява само прокурорите.

Зарков припомни, че прокуратурата е проверявала състоянието на пътищата, на режима на оръжията, ловни и бойни, на изплащането на субсидии на партии.

"Това са все важни въпроси, но за тях има ред контролни органи в държавата, чиито преки задължения са свързани именно с цитираните дейности", заяви Зарков и допълни, че прокуратурата не може да се опитва да заместват цялата държава.

Освен това правителството иска и отмяна на текст от Закона за съдебната власт. Става дума отново за правомощие да се разпореждат различни проверки и да се изискват материали и информация от редица други държавни органи.

mediapool.bg