Кламер БГ - Новини: КС остави извън закона финансирането на партиите от бизнеса

КС остави извън закона финансирането на партиите от бизнеса

България

|
Вт, 27 Апр 2021г. 16:28ч.
КС остави извън закона финансирането на партиите от бизнеса

Конституционният съд (КС) забрани на фирмите да финансират политическите партии, след като обяви за противоконституционни всички разпоредби, които регламентират тези дарения. Делото бе образувано преди повече от година и половина, но бе решено сега, точно преди очакваното разпускане на новия парламент и провеждането на нови избори.

Конституционният съд не се обявява по принцип срещу даренията от частни фирми за партии, но смята, че Законът за политическите партии отваря врата за недопустимо финансиране от фирми с държавно и общинско участие. КС настоява да се въведе таван за партийните дарения.

Инициативата за неограничено финансиране на партиите от бизнеса по "американски модел" принадлежи на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и бе приета от ГЕРБ през лятото на 2019 г.

Сега парламентът ще трябва да пренапише отново текстовете, за да позволи на фирмите пак да даряват пари на политици. Най-големият проблем пред парламента са невъзможно кратките срокове. Решението на КС ще бъде публикувано до края на седмицата. Прогнозният живот на сегашното 45-то Народно събрание е до 7 май, което означава, че ако имат желание да решат проблема, депутатите ще имат само две заседания да направят това преди да се разпуснат. В противен случай партиите ще останат без даренията на бизнеса за предстоящата кампания.

Делото бе заведено от президента Румен Радев през 2019 година. Досега законът забраняваше дарения на партии да се дават от офшорни фирми, както и от търговци, които имат просрочени публични задължения. КС смята, че има нужда от още ограничения и напомня, че конституцията забранява сливането на партията и държавата. Въпреки това законът позволява даренията за политическа партия от самата държава чрез нейните фирми.

"Възможността за пряко или косвено финансиране на политически партии от държавата и общините извън определеното в закона бюджетно финансиране, е конституционно недопустимо", се казва в решението на КС.

Според КС неограничените възможности за частно финансиране за партиите също поставя политическия плурализъм под заплаха.

"Допълването на публичното финансиране при равни за всички политически партии условия с частно финансиране, което е избирателно и без пределен размер, поставя политическия плурализъм под заплаха", твърдят конституционните съдии и настояват за въвеждането на таван при този вид финансиране.

Последните анализи на "Отворен парламент" показват, че фирменото финансиране на партии е сравнително малко на фона на дарения от частни лица.

Държавата трябва да финансира всички партии

В същото решение КС казва, че държавата реално е задължена да финансира всички политически партии при установени равни условия за всички.

В сегашния закон се казва, че дейността на политическите партии може да се финансира от собствени приходи и от държавна субсидия. Проблемен е изразът "може да".

"По този начин се поражда риск за политическите партии да бъдат поставени в обективна невъзможност да съществуват и да изпълняват функцията си на посредник между гражданското общество и органите на публична власт. Конституционно задължение на държавата е да създава условия за демократичен политически живот, основан върху принципа на политическия плурализъм. Имущественото състояние на партиите не може да се превръща в препятствие за изразяване политическата воля на гражданите", заявяват конституционните съдии.

Те обявяват, че публичното финансиране на политическите партии от държавата до определен размер трябва да се смята за конституционно дължимо. В момента държавата финансира само онези политически партии и коалиции, които са спечелили поне 1% при явяването си на последните парламентарни избори. След решението на КС държавата вече ще е длъжна да финансира всяка партия, която е спечелила дори и един глас на избори.

mediapool.bg