Кламер БГ - Новини: КС образува дело по жалбата на БСП за "онлайн депутатите"

КС образува дело по жалбата на БСП за "онлайн депутатите"

България

|
Пон, 23 Ноем 2020г. 17:35ч.
КС образува дело по жалбата на БСП за "онлайн депутатите"

Конституционният съд (КС) е образувал дело по жалбата на БСП срещу видеорегистрацията на болни и карантинирани депутати в заседания на Народното събрание.

Миналата седмица социалистите обявиха, че ще сезират съда. В понеделник 54 депутати от БСП са внесли в КС искането си за установяване на противоконституционност.

Мотивът на партията на Корнелия Нинова е, че в конституцията е записано, че заседанията започват, когато "присъстват повече от половината народни представители".

До това се стигна, след като в началото на ноември управляващите промениха правилника на парламента, който е със статут на закон, за да дадат възможност депутати, поставени под карантина, да участват дистанционно в регистрацията и заседанията като се включват онлайн. Тази промяна дойде след решението на БСП и ДПС да спрат да се регистрират в началото на заседанията, а мнозинството изпитваше трудности да осигури кворум, дори с подкрепата на "Воля".

Няколко пъти именно "онлайн депутати" спасиха кворума в началото на заседанията на парламента. Досега обаче те участват само в осигуряването на поне 121 народни представители за започване на работата на Народното събрание, както и в гласуванията по някои законопроекти. Карантинираните обаче не се изказват по самите законопроекти.

Според БСП ако КС приеме аргументите и уважи жалбата, това ще постави под съмнение всички взети решения и приети законопроекти, гласувани след като бе дадена възможност за дистанционно участие в заседанията.

mediapool.bg