Кламер БГ - Новини: КС образува дело за мораториума върху правителствените решения

КС образува дело за мораториума върху правителствените решения

България

|
Пон, 26 Апр 2021г. 13:05ч.
КС образува дело за мораториума върху правителствените решения

Конституционният съд (КС) образува дело по искането на ГЕРБ за установяване на противоконституционност на наложения от парламента мораториум върху редица правомощия на изпълнителната власт.

Конституционните съдии трябва да отговорят на въпроса дали е допустимо с решение на парламента временно да се спира изпълнението на установени от основния закон функции на останалите власти. За докладчик по делото е определен съдия Константин Пенчев.

Преди пет дни Народното събрание наложи мораториум върху сделките и назначенията на правителството в оставка. Мнозинството от депутатите наложиха забрана за отдаването на концесии, тегленето на дълг, продажбата на държавни и общински болници и назначенията в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50% държавно участие.

Предложенията за мораториума бяха две внесени от БСП и "Изправи се! Мутри вън" (ИСМВ).

Една от най-сериозните последици от решението е забраната за емитиране на вътрешен дълг до назначаването на служебно правителство

Според източници на Mediapool от КС парламентът няма право да налага мораториум върху изпълнението на правомощията на другите власти. Забраните могат да се налагат само в рамките на правомощията на самия парламент

Ако се приеме, че парламентът може да налага подобни забрани, то нищо няма да му попречи да се намесва в действията на други независими власти като съдебната, например. Това би било напълно недопустимо по международните стандарти за върховенство на правото и разделението на властите.

КС няма да може да се произнесе в рамките на живота на сегашното правителство в оставка. Така единствената задача на съда ще бъде да се попречи на други моментни мнозинства в парламента да се осъществяват незаконна намеса в действията на другите власт.

В понеделник от ГЕРБ внесоха в Конституционния съд жалба срещу наложения от парламента мораториум върху сделки и назначения на кабинета в оставка. Още миналата седмица от партията на Борисов определиха решението като противоконституционно, защото парламентът иззема правомощия на изпълнителната власт.

"Ще питаме Конституционния съд допустимо ли е с решение Народното събрание да отнема и да ограничава правомощия на Министерския съвет и други държавни органи, които изпълняват функция съгласно българската Конституция и българските закони. Считаме, че вече има такава съдебна практика, но вероятно на юристите в Народното събрание от партиите на промяната отново тя трябва да им се напомни" , каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

mediapool.bg