Кламер БГ - Новини: КПКОНПИ уличи повторно бивш шеф на Агенцията по рибарство в конфликт на интереси

КПКОНПИ уличи повторно бивш шеф на Агенцията по рибарство в конфликт на интереси

България

|
Пет, 07 Окт 2022г. 14:42ч.
КПКОНПИ уличи повторно бивш шеф на Агенцията по рибарство в конфликт на интереси

КПКОНПИ уличи повторно бивш шеф на Агенцията по рибарство в конфликт на интереси

КПКОНПИ установи за втои път в конфликт на интереси бившия шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Галин Николов. Производството срещу него е стартирало по сигнал, че същият е участвал като ръководител на проекти и е получавал финансово възнаграждение за това. Галин Николов бе шеф на агенцията във време от 9 март 2017 г. до 24 януари 2022 година.

Установено е, че той е посочил себе си за ръководител на проекти с европейско финансиране - “Модернизация на патрулни плавателни средства за контрол в рибарството, собственост на ИАРА” (№ BG14MFOP001-3.001-0003) и “Доставка на персонални 60 преносими компютъра, 120 мобилни устройства – таблети – за служители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, изпълняващи контролни дейности”.

В периода януари – декември 2019 г. Николов е подписал 12 броя констативни протоколи за извършена работа, вкл. на самия себе си, по първия проект. Вместо да си направи самоотвод и да не подписва документите, той е извършил нарушение в свой частен интерес.

За Николов са установени три състава на конфликт на интереси: за това, че за периода от 9 март 2017 г. - 24 януари 2022 г., се е подписал като “приел” на констативни протоколи, с които приема без възражения извършената от самия него работа по Проект № BG14MFOP001-3.001-0003 за всеки един от месеците от януари до декември 2019 г. вкл.; за това, че в същия период е резолирал доклад “за изпълнение” и за това, че е подписал заповед в свой частен интерес.

Общият размер на наложените глоби и отнетата в полза на държавата материална облага от деянието е 32 699.70 лв.

Това е вторият конфликт на интереси, установен за Галин Николов. Първият е от 16 февруари 2022 г. и е за това, че е назначил брата на своята съпруга на по-висока длъжност и срещу по-голямо месечно възнаграждение, вместо да си направи самоотвод.

mediapool.bg