Кламер БГ - Новини: КПКОНПИ не намери конфликт на интереси при бивши шефове на "Александровска"

КПКОНПИ не намери конфликт на интереси при бивши шефове на "Александровска"

България

|
Ср, 20 Окт 2021г. 17:47ч.
КПКОНПИ не намери конфликт на интереси при бивши шефове на "Александровска"

Проф. Димитър Буланов и проф. Борис Богов, Снимка: БГНЕС

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не е открила конфликт на интереси при бившите шефове на "Александровска" болница Борис Богов и Димитър Буланов. Проверките срещу тях започнаха, след като стана ясно, че първият е имал договор за работа в ДКЦ-то на болницата, а вторият е изпълнявал пет длъжности едновременно. И двамата бяха уволнени след назначаването на служебното правителство. Аргументът бе, че финансовото състояние на болницата се е влошило.

В обществен интерес

През миналия януари Богов, в качеството си на директор, е сключил договор с ДКЦ-то, по силата на който трябвало да преглежда и в поликлиниката. Този договор е подновен в началото на тази година. След два дни Богов, като член на съвета на директорите на болницата, гласува на ДКЦ-то да продължи да се предоставя медицинска апаратура.

В решението на КПКОНПИ се подчертава, че това е било цел само за поликлиниката да се осигури техника. Предоставянето на апаратурата не може да се тълкува като решение в личен интерес на директора.

"Изложеното обосновава извода, че взетото решение и сключеният договор са при преобладаващ обществен интерес по отношение на всички здравноосигурени лица. С оглед на това Комисията приема, че за Богов и за свързаното с него дружество не е бил налице релевантен частен интерес, който да повлияе върху обективното и безпристрастно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба", пишат от КПКОНПИ.

На пет длъжности може

При Буланов, който по информация на "Капитал" е бил председател на борда, консултант на болницата по граждански договор и служител, декан на медицинския факултет и преподавател, също няма конфликт на интереси. Той не е упражнявал свои правомощия, когато е сключил трудов договор с болницата.

"Подписът е положен от него единствено в качеството му на лекар и служител, а подпис като представляващ дружеството е положила Мария Куманова, заместник-директор на УМБАЛ "Александровска" ЕАД. Липсва частен интерес и при подписване на заповедите за прекратяване на трудови договори с УМБАЛ "Александровска", тъй като те не създават права, нито възможност за реализиране на облага за която и да е от страните", заявяват от КПКОНПИ.

Но кметът е в конфликт

Конфликт на интереси обаче е установен при бившия кмет на Созопол Панайот Рейзи. Установено е, че той е харчил общински пари за нуждите на сдружение "Футболен клуб Созопол", чийто председател е бил по същото време. Става дума за общо 145 хил. лв., дадени на организацията на шест пъти през 2018 г. и 2019 г.

На Рейзи е наложена глоба от 5 хил. лв. Според КПКОНПИ, за да избегне конфликта той е трябвало да си направи самоотвод, а преводите да се утвърдят от негов заместник. Решението не е влязло в сила и може да се обжалва пред административния съд.

mediapool.bg