Кламер БГ - Новини: КПКОНПИ катастрофира с едно от делата срещу Прокопиеви

КПКОНПИ катастрофира с едно от делата срещу Прокопиеви

България

|
Пон, 28 Март 2022г. 15:33ч.
КПКОНПИ катастрофира с едно от делата срещу Прокопиеви

снимка БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) спря делото на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за конфискация на част от имуществото на бизнесмена Иво Прокопиев и съпругата му Галя, научи Mediapool. Преди делото да продължи, съдът поиска от КОПОНПИ да даде отговор на редица висящи въпроси. Основният е защо е проведена паралелна проверка на Прокопиеви и е заведено второ дело за конфискация, след внасянето на първия иск срещу тях пред Бургаския окръжен съд.

Преди две години КПКОНПИ внесе в СГС втори иск за отнемане на имущество от бизнесмена и съиздател на медийната група "Икономедия" и съпругата му. По това време КПКОНПИ бе оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

Комисията на Цацаров поиска от СГС да бъде отнето лично имущество на обща стойност 451 хиляди лева.

Запорите върху имуществото на Прокопиеви бяха наложени през февруари 2020 година. Информацията за тях бе съобщена публично в края на март.

Едновременно с това в Бургаският окръжен съд се води паралелно дело на КПКОНПИ за конфискация на имущество от близо 198.5 милиона лева, което е генерирано от законната продажба на "Каолин" на германската компания "Кварцверке". До този момент само антикорупционната комисия смята сделката за незаконна, без да е ясно на какво правно основание.

Софийският градски съд иска от антикорупционната комисия да уточни какъв е правният интерес от воденето на второ дело за конфискация. СГС напомня, че вторият иск е за идентичен период, който вече е обхванат от първия иск, внесен по-рано пред Бургаския окръжен съд.

СГС настоява и за множество уточнения от КПКОНПИ за притежаваното от Прокопиеви имущество, стойността му и защо комисията го смята за незаконно придобито.

Делата за конфискацията на имуществото на Прокопиеви започнаха след решението на контролираната от Цацаров прокуратурата да започне наказателно дело заради продажбата на държавните дялове от електроразпределителното дружество ЕВН през 2011. Заедно с издателя подсъдими бяха бившите министри на икономиката и на финансите Трайчо Трайков и Симеон Дянков.

Миналата година прокуратурата катастрофира шумно и по наказателното дело, гледано в специализирания съд. Всички обвиняеми по това дело бяха оправдани още на първа на инстанция. Решението бе потвърдено и от апелативния спецсъд. Накрая прокуратурата сама се отказа от делото.

В продължение на години разследващите твърдяха, че държавата е била ощетена чрез умишлено занижаване на цената на акциите на ЕВН, които бяха продадени на свободния пазар – през борсата. Най-странно бе обвинението срещу Прокопиев, който бе привлечен към отговорност като помагач. Тезата на прокуратурата бе, че той е помогнал на Дянков и Трайков да извършат престъпление със свое изказване по време на публично заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Атаката срещу Прокопиев продължава вече няколко години, но и от прокуратурата, и от КПКОНПИ твърдят, че действията им нямат нищо общо с издаваните от него "Капитал" и "Дневник", чиято критична редакционна политика превърна групата в мишена на паралелни атаки от страна на медиите, контролирани от депутата Делян Пеевски.

От 1 март т.г. бившият главен прокурор Сотир Цацаров не е шеф на КПКОНПИ, след като подаде оставка и се върна да работи в прокуратурата.

mediapool.bg