Кламер БГ - Новини: Цацаров внесе в съда втория иска за конфискация срещу Прокопиеви

Цацаров внесе в съда втория иска за конфискация срещу Прокопиеви

България

|
Ср, 20 Май 2020г. 14:33ч.
Цацаров внесе в съда втория иска за конфискация срещу Прокопиеви

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е внесла в съда втория си иск за отнемане на имущество от бизнесмена и издател Иво Прокопиев и съпругата му Галя Прокопиева. Комисията, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, иска от тях да бъде отнето имущество на обща стойност 451 хиляди лева.

Искът включени пари и акции на семейство, както и една моторна лодка.

Последните запори върху имуществото на бизнесмена и съпругата му бяха наложени още през февруари тази година. Информацията за тях бе съобщена публично в края на март, когато Прокопиев си позволи да критикува със статия икономическите мерки на правителството срещу кризата.

“Целта на наложените запори е да се нанесат вреди на бизнеса, за да се ограничат възможностите за финансова подкрепа на медиите", коментира тогава Прокопиев. Той обясни, че има контролиран тече на информация от КПКОНПИ, който цели да му се “размаха пръст“.

До момента по искане на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) съдилищата в Бургас и София са допуснали запори на имущество на Иво Прокопиев и съпругата му за общо 199 милиона лева.

Огромна част от това имущество е генерирано от законната продажба на "Каолин" на германската компания “Кварцверке“, която досега само антикорупционната комисия смята за незаконна, без да е ясно на какво правно основание.

Делото за конфискация на 198.5 милиона лева вече бе внесено в Бургаския окръжен съд. Новият съдебен иск е внесен в Софийския градски съд. Той е за конфискация на лично имущество на семейството за далеч по-малка сума (451 000 лева). Причината е, че КПКОНПИ им назначи втора проверка.

Иво Прокопиев коментира, че целта е да се наложи "пълно беззаконие и репресия срещу семейството и бизнеса му заради независимата позиция на "Капитал" и "Дневник".

"Тормозът от институциите започна след разследванията на "Капитал" за модела КТБ и за вторичното ограбване на нейните активи, продължава и до днес. Целта е да се убеди обществото, че не може има друга истина, освен истината на властта", казва Иво Прокопиев.

Наказателните дела

В момента критичният към управляващите бизнесмен и издател е подсъдим по дело в специализирания наказателен съд заради продажбата на държавните дялове от електроразпределителното дружество ЕВН през 2011. Заедно с него подсъдими са бившите министри на икономиката и на финансите Трайчо Трайков и Симеон Дянков.

Прокопиев е обвиняем и в пране на пари заради продажбата на "Каолин" в края на 2012 г. на германското дружество "Кварцверке".

Атаката срещу Прокопиев продължава вече няколко години, но и от прокуратурата, и от КПКОНПИ твърдят, че действията им нямат нищо общо с издаваните от него "Капитал" и "Дневник", които винаги са били критично настроени към държавното обвинение.

"По нито едно от производствата, касаещи Иво Прокопиев и Галя Прокопиева, не са претендирани и предприемани каквито и да е действия, свързани с издателската им дейност и с имущество, принадлежащо на "Икономедиа" АД", пишат от КПКОНПИ.

Лихварство

КПКОНПИ иска отнемане на имущество за над 10.3 млн. лв. от финансовия министър в кабинета "Беров" Стоян Александров. Той е обвиняем в лихварство. Според прокуратурата той незаконно е раздавал заеми срещу 14-18% годишна лихва в продължение на 13 години.

Делото срещу Александров не е стигнало до съда, но това не е пречка за гражданския иск за отнемане. Според КПКОНПИ той трябва да се раздели с пет офиса и склад в Плевен, апартамент в Сандански, две сгради и жилище в София, кола, както и дружествени дялове и пари по сметки.

mediapool.bg