Кламер БГ - Новини: Природният газ ще поевтинее с 18% от май

Природният газ ще поевтинее с 18% от май

България

|
Вт, 25 Апр 2023г. 12:07ч.
Природният газ ще поевтинее с 18% от май

Природният газ ще поевтинее с 18% от май

Природният газ ще поевтинее с около 18% от 1 май. Това заяви изпълнителният директор

на "Булгаргаз" Деница Златева по време нa обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

"Окончателната цена ще внесем на 1 май, но в този диапазон ще бъде цената за месец май", каза тя.

Предишното предложение на "Булгаргаз" бе за 8% намаление от началото на следващия месец. Изчисленията компанията са направени преди около две седмици и бяха внесени за обсъждане на 10 април.

От тогава цените на международните борси продължиха леко да се понижават, което се отразява и на цените в България. В момента цената на мегаватчас е 98.16 лв., а предложението отпреди две седмици беше за 90.10 лв. за месец май. Очаква се с коригираното предложение цената да падне с още 10-11 лв., обясни Златева.

"Считам, че решенията, които КЕВР ще приеме, които са годишните решения, ще съответстват до голяма степен на нашите досегашни винаги консервативни решения", каза по този повод преди дни председателят на регулатора Иван Иванов, цитиран от БНР.

"Няма да допуснем рязка промяна на цените както на електроенергията, така и на топлинната енергия. Що се касае до природния газ, чийто цени се определят ежемесечно, би трябвало българските граждани да бъдат спокойни не само защото са осигурени доставките до края на 2023 година, но и защото цените на природния газ продължават да намаляват и това е тенденцията поне в средносрочен план", посочи той.

Окончателното си заявление за цените за следващия месец "Булгаргаз" ще внесе на 1 май, когато се очаква и те да бъдат утвърдени от Комисията за енергийно и водно регулиране.

mediapool.bg