Кламер БГ - Новини: Омбудсман и регулатор пак спорят за поскъпването на ток и парно

Омбудсман и регулатор пак спорят за поскъпването на ток и парно

България

|
Вт, 04 Юни 2019г. 19:27ч.
Омбудсман и регулатор пак спорят за поскъпването на ток и парно

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов и националният омбудсман Мая Манолова за пореден път влязоха в словесна схватка за това с колко трябва да се повиши цената на тока и парното. При общественото обсъждане на намеренията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да увеличи от 1 юли средно с 3.5 на сто тарифите за електроенергията и с 4.5 процента на топлинната енергия Манолова отново обяви това за непосилно, а Иванов отбеляза, че ако регулаторът трябваше да удовлетвори всички искания на дружествата, ток и парно са щели да поскъпнат с 50-60 процента.

"Тази социална цена българските граждани не могат да понесат, затова Комисията установи в своя доклад предложение увеличението да бъде единствено в рамките на инфлацията между месец април 2018 и месец април 2020 година", каза Иванов.

Предложението на регулатора е повишението за цената на тока за битовите клиенти на ЕВН в Югоизточна България да е 3.59 на сто. Потребителите на ЧЕЗ в Западна България ще плащат с 3.46 процента по-големи сметки, а най-малко да е поскъпването за абонатите на "Енерго-Про" в Североизточна България – с 3.38 процента.

Поскъпването на топлинната енергия ще е в широк диапазон от близо 2 процента във Варна до 17.5 на сто – в Разград. В София, където са най-много потребителите на централното топлоснабдяване, повишението на цената ще е 4.3 на сто.

Според омбудсмана Мая Манолова обаче за поредното поскъпване на топлоенергията няма основателна причина и исторически сега предлаганата цена ще е най-високата.

"Аз твърдя, че това увеличение няма да заздрави финансовото състояние на дружествата, защото хората са в невъзможност да плащат тези цени. Те първо не могат да ги плащат, защото са много високи и второ, защото са много нечестни, защото нямат доверие в начина, по който се определят сметките, включително и в начина, по който се вдигат цените", каза тя, цитирана от пресцентъра си.

Според Манолова е сбъркана и процедурата, тъй като КЕВР първо обсъжда цената на парното, на топлата вода и на тока, а едва след това ще се заеме с цената на природния газ.

"Може би, защото предложението на "Булгаргаз" е за намаляване на цената на природния газ. Вярно, с 10 ст. (за Мвтч – б.ред.), но това е намаление, докато за топлоенергията, която се влияе много от цената на това гориво, реално се предлага увеличение, което стига до 17 процента", посочила общественият защитник.

Манолова отбелязала още, че финансовото състояние на топлофикациите става все по-тревожно и е дала пример с "Топлофикация София", където натрупаната загуба достигала близо 600 млн. лв. В същото време единствените мерки, предприети от КЕВР срещу затъването на топлофикациите, били вдигането на цената на парното, която за три години в София - от юли 2016 г., се е повишила с повече от 50 процента, допълват от институцията на омбудсмана.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов обясни повишението с поскъпналите драстично парникови емисии, необходими да се купуват за работата както на въглищните електроцентрални, така и за топлофикациите.

"Тези емисии се купуват от всички енергийни дружества в много по-голяма степен от тези, които са на въглища, в по-малка степен тези, които са на природен газ", посочи Иванов.

Предстои още едно обсъждане на предложението за повишаване на цената на тока и парното на 7 юни, а окончателното решение за тарифите ще бъде взето в края на месеца.

mediapool.bg