Кламер БГ - Новини: Италианският премиер е възхваляван у дома след срещата на върха на ЕС

Италианският премиер е възхваляван у дома след срещата на върха на ЕС

Европа

|
Пет, 24 Юли 2020г. 14:32ч.
Италианският премиер е възхваляван у дома след срещата на върха на ЕС

Тази седмица е забележителна за министър-председателя на Италия Джузепе Конте. Тя започна в понеделник с публикуваното във вестник "Република" проучване на института "Demos & Pi", което го коронясва като най-добрия премиер на Италия от 1994 г. Около 30 процента от италианците го възприемат по този начин, в сравнение с 25-те на сто, избрали скандалния Силвио Берлускони, и 10-те процента, предпочели бившия левоцентристки лидер Романо Проди, предава ДПА.

Седмицата на Конте продължи във вторник с трудно извоюваната сделка на срещата на върха на ЕС, след която се очаква върху страната да се изсипят грантове и кредити за над 200 милиарда евро за възстановяване от коронавируса. "Всички трябва да сме горди. Италия постигна резултат, който отговаря на очакванията, резултат. . . , който дори е по-добър от първоначалното предложение на Европейската комисия", каза Конте в реч пред италианския Сенат.

Италия - най-тежко засегнатата от коронавирусната пандемия страна в ЕС - ще получи 28 процента от 750-те милиарда евро, договорени за европейския фонд за възстановяване. От тях около 81 милиарда евро са под формата на грантове и 127 милиарда евро са кредити, каза Конте. Това е с 36 милиарда евро повече от предложените първоначално от Европейската комисия, добави той.

Италиански коментатори и дори някои опозиционни лидери единодушно определиха Конте за победител в преговорите в ЕС, а членове на Движение "Пет звезди" (ДПЗ), което е част от управляващата коалиция, отидоха още по-далеч, прибягвайки до футболни метафори, за да възвеличаят премиера. Иняцио Корао, евродепутат от ДПЗ, сравни сблъсъците по време на форума в Брюксел между Конте и нидерландския премиер Макс Рюте с победните усилия на италианския нападател и легенда на "Рома" Франческо Тоти срещу Нидерландия на футболния турнир "Евро 2000". Спретнатият 55-годишен професор по право е "капитан" на отбора на Италия, каза Корао. А членът на националния парламент Рикардо Ричарди от ДПЗ го приветства като "треньора, който спечели всичко", и каза, че той е "незаменим".

Само няколко дни по-рано премиерът беше в труден период, в усилията си за запазване на затъналата в спорове коалиция на Движение "Пет звезди" и левоцентристката Демократическа партия на фона на най-тежката икономическа рецесия след Втората световна война. Миналата седмица "Икономист интелиджънс юнит" каза, че Италия ще преживее най-дългия сред страните от Г-7 икономически спад, свързан с пандемията, като прогнозира, че нейната икономика ще се възстанови до нивата отпреди нея едва през третото тримесечие на 2024 г.

Финансовата помощ от ЕС ще даде на правителството така необходимата глътка въздух. Според вестник "Месаджеро" Конте бил казал в частен разговор, че сега очаква да остане на власт до 2023 г., когато изтича мандатът на настоящия парламент. "Има толкова много работа за вършене до усвояването на 209-те милиарда евро, които получихме от Европа, че неминуемо правителството ще изкара цял мандат. По-силни сме", цитира вестникът думи на премиера.

Правителството обаче трябва да състави план за това как да използва сериозната сума, която ще се излее от ЕС на фона на ширещия се скептицизъм дали ще може да употреби средствата ефективно и на предупрежденията, че ще носи отговорност за това пред партньорите от ЕС. Италия отдавна има лоша слава за начина, по който харчи парите от редовните европейски фондове, заради лошо управление и планиране, прекрачване на "червени линии" и дори лошо разпределяне на ресурси заради шуробаджанащина, корупция и инфилтриране на мафията.

Въпреки това има няколко сфери, в които парите от ЕС може да доведат до промени в страната, която изостава от другите водещи държави от ЕС в няколко отношения, сред които транспортната инфраструктура, широколентовият интернет, данъчната и съдебната система.

Училищата са друга невралгична точка. Националната статистическа агенция "Истат" съобщи в сряда, че "италианците са на едно от последните места в Европа по равнище на образование", като едва 62,2 на сто от тях са завършили гимназия при средно ниво за ЕС от 78,8 процента.

"Несигурността остава. И не мога да не назова най-големият проблем - това е нашата способност да представим вдъхваща доверие програма за реформи и преди всичко да я приложим", написа известният експерт по държавни финанси Карло Котарели в статия за вестник "Република".

По БТА

mediapool.bg