Кламер БГ - Новини: Италиански сенатор създава партия за изваждане на Италия от ЕС

Италиански сенатор създава партия за изваждане на Италия от ЕС

Европа

|
Ср, 22 Юли 2020г. 12:36ч.
Италиански сенатор създава партия за изваждане на Италия от ЕС

Известният италиански сенатор Джанлуиджи Парагоне се готви да учреди политическо движение, поставящо си за цел да извади Италия от Европейския съюз, опитвайки се да се възползва от настроенията против Брюксел в момент, когато страната се бори да съживи пострадалата си от коронавируса икономика, съобщи Ройтерс.

Парагоне, който е бивш телевизионен журналист, се срещна с архитекта на Брекзита Найджъл Фараж в Лондон в понеделник, преди да обяви по-късно тази седмица официалното създаване на своята партия, настояваща за "Италекзит".

"Не може повече да бъдем изнудвани от страни, които обиждат големия престиж на Италия", каза Парагоне.

Според него само една "наистина суверенна държава" като Великобритания може да се справи с икономическата криза, предизвикана от пандемията.

Остава да се види дали движението на Парагоне може да се възползва от засилилите се през последните години настроения против ЕС сред италианците.

Той напусна насоченото против върхушката Движение "Пет звезди" малко след като то сформира правителство с проевропейската Демократическа партия миналата година, смекчавайки критичното си отношение към Брюксел.

Ходът на Парагоне идва в момент, когато ЕС постигна споразумение за създаване на икономически възстановителен фонд на стойност 750 милиарда евро, който според поддръжниците на общността показва нейната подновена сплотеност и визия.

Проучване на Евробарометър през 1998 г. показа, че 69 процента от италианците подкрепят членството в ЕС, а през 2002 г., след като беше въведено еврото,

Италия беше втората най-проевропейски настроена държава след Люксембург със 79 процента подкрепа за общността.

Анкета в края на май показа, че едва 39 процента от италианците имат доверие на ЕС.

mediapool.bg