Кламер БГ - Новини: Италиански прокурори ще работят по делото срещу Бобокови

Италиански прокурори ще работят по делото срещу Бобокови

България

|
Пет, 31 Юли 2020г. 18:20ч.
Италиански прокурори ще работят по делото срещу Бобокови

Италиански прокурори ще се включат в разследващия екип по делото срещу бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, съобщиха от държавното обвинение. Двамата са разследвани за участие в престъпна група под ръководството на бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков. Според разследващите, чрез схема, ръководена от него, опасните отпадъци от предприятието за рециклиране на акумулатори "Монбат Рисайклинг" не са изнасяни в чужбина, а са депонирани в нарушение на закона у нас. Тъй като Бобокови имат бизнес и в Италия, в разследването се включват и тамошните власти. Отделно е изпратена заповед за разследване и в Румъния, където двамата бизнесмени също имат предприятие.

"Със съдействието на Евроджъст е създаден съвместен екип за разследване между Специализираната прокуратура и прокуратурата на Салерно, Милано и Флоренция. Наред с това е изготвена европейска заповед за разследване до компетентната прокуратура в Република Румъния, която е приета от Дирекцията за разследване на организирана престъпност и тероризъм", пишат от прокуратурата.

В момента Атанас Бобоков е в ареста. Наскоро съдът за пореден път отказа да промени мярката му за неотклонение. Той бе задържан в края на май.

Това разследване започна в края на миналата година след скандала около тоновете италиански боклук, внесени в България уж за рециклиране. Смесени отпадъци бяха открити на площадка в Плевен. След това бе намерена и пратка с контейнери на варненското пристанище.

Пламен Бобоков е на свобода срещу гаранция от 1 млн. лв. Тя бе платена по делото за отпадъците. Отделно от това срещу него бе образувано и второ разследване – заради чатове с президентския секретар Пламен Узунов. Па това дело бизнесменът бе арестуван и му бе определена втора гаранция от 1 млн., която впоследствие бе намалена от съда на 10 хил. лв. Бобоков бе обвинен, че е разкрил "оперативния интерес" на разузнаването, защото получавал от Узунов новини от ежедневната сводка на службата – предимно за обстановката в Либия и Украйна. По същество обаче става дума за публична информация от различни медии, която е общодостъпна за всички. Пред съда самите служители на разузнаването заявиха, че това не е секретна информация.

mediapool.bg