Кламер БГ - Новини: Италиански кораб със 131 спасени мигранти хвърли котва до Сицилия

Италиански кораб със 131 спасени мигранти хвърли котва до Сицилия

Свят

|
Нед, 03 Ноем 2019г. 18:31ч.
Италиански кораб със 131 спасени мигранти хвърли котва до Сицилия

Италиански товарен кораб докара в Сицилия 151 мигранти, след като ги спаси във водите край либийските брегове предишния ден, предаде Асошиейтед прес.

"Ассо Трента" хвърли котва днес в Поцало с мигрантите на борда. Не е известно дали те ще останат в Италия или ще бъдат прехвърлени в други европейски страни.

По-рано днес германският спасителен кораб "Алан Курди" на благотворителната организация "Сий-Ай" свали 88 мигранти на брега в Таранто.

Съгласно сделка, уредена с посредничеството на ЕК, 67 от тях ще отидат в четири други страни - 60 във Франция и Германия, петима в Португалия и двама в Ирландия, а другите остават в Италия. Преди да слязат на брега, лекар се качи на борда и след преглед установи, че никой няма нужда от спешна медицинска помощ.

Представителка на община Таранто заяви пред агенция АНСА, че сред тях има петима непридружени непълнолетни и една жена, които са измъчени и изтощени от продължителните митарства.

Те ще бъдат настанени в приемен център за 36 часа, преди да бъдат преразпределени. Корабът ще остане в Таранто за технически преглед няколко дни и до една седмица ще отплава отново с нов екипаж.

mediapool.bg