Кламер БГ - Новини: Борисов доволен от военните: ще има ръст на заплатите и скъпа техника

Борисов доволен от военните: ще има ръст на заплатите и скъпа техника

България

|
Четв, 11 Юни 2020г. 17:09ч.
Борисов доволен от военните: ще има ръст на заплатите и скъпа техника

Военните ще получат планираното 10-процентно повишение на заплатите, а военните проекти няма да бъдат отлагани. Това написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук, след като заедно с военния министър Красимир Каракачанов наблюдава експериментални практически стрелби от Военноморските сили (ВМС).

"Планираното увеличение на заплатите на военните ще остане, въпреки страховита световна криза. Може да се справим финансово и не се налага да спираме големите военни проекти. Убедих се, че армията ни е много добре подготвена и българският народ може да спи по-спокойно. На днешното обучение в противокорабен ракетен комплекс "Рубеж" лично се уверих в професионализма на военните ни. Много интересна и мощна ракета, 20 метра над морето лети и може да поразява кораби на 40 км. Военните също са доволни, защото през последните 18 години такива обучения не бяха финансирани и провеждани", посочи Борисов.

"Казвам голямо браво на нашите командири и на флота затова, което ни демонстрираха днес. Видях много майсторски неща. Искам българските граждани да знаят, че в армията ни работят големи професионалисти".

По-рано тази година финансовият министър Владислав Горанов допусна възможност скъпите военни сделки да бъдат забавени заради разходите около пандемията.

Към момента правителството подготвя проектите за купуване на нови бронирани машини и патрулни кораби на обща стойност около 2.5 млрд. лева.

"За ВМС днес беше голямо предизвикателство - да проведат успешно тези стрелби, защото имаше много неизвестни. Хората, които последно преди 18 години са провеждали подобни стрелби, отдавна вече не са в строя", коментира от своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му на този етап нищо не налага съкращаване на средствата за модернизация на армията.

"Благодарение на средствата, които отделя сегашното правителство, може да се провеждат повече учения, да се ремонтира съществуващата техника и да се закупува нова", каза Каракачанов.

mediapool.bg