Кламер БГ - Новини: Испанската полиция разби мрежа за трафик на хора през Средиземно море

Испанската полиция разби мрежа за трафик на хора през Средиземно море

Европа

|
Четв, 05 Ян 2017г. 13:22ч.
Испанската полиция разби мрежа за трафик на хора през Средиземно море

Мрежа за трафик и експлоатация на нигерийки, които били превозвани със спасителни лодки през Средиземно море и принуждавани да проституират, беше разбита от испанската полиция, предаде Франс прес.

Престъпниците се насочвали към жертвите, живеещи в голяма бедност, докато те били още "много млади", съобщи полицията, без да уточни за жени на каква възраст става дума. Те били превозвани незаконно до Европа, преминавайки през Нигер, Либия и Италия, според изявлението на испанската полиция.

Трафикантите, работещи за мрежата, ги карали да преминат през Средиземно море със зле екипирани съдове, с риск за живота им. Две от тях били спасени след крушението на лодка, при което останалите пътници се удавили.

След пристигането в Европа мрежата, ръководена от три жени от нигерийски произход, ги превозвала до Испания със самолет, давайки им документите за самоличност на други нигерийки, пребиваващи законно в страната. След това те подавали молба за убежище, за да не бъдат експулсирани.

Тогава мрежата им съобщавала, че дължат 40 000 евро за пътуването и ги принуждавала да проституират, за да ги изплатят. Жените били подлагани на вуду ритуали и ги заплашвали, че ако не се подчиняват, те и семействата им ще бъдат сполетени от ужасни последствия.

Младите жени били принуждавани да работят по 14 часа на ден при ужасни условия на улиците на градовете Билбао и Бенидорм, независимо от времето и здравословното им състояние. Организацията спечелила значителни суми от експлоатацията им. Парите били изпрани и реинвестирани в докарването на нови жертви.

Седем от жертвите били спасени от полицията. Арестувани са девет членове на мрежата.

По данни на Международната организация по миграцията, съобщени на 28 декември миналата година, над 360 000 бежанци са достигнали Европа по море през 2016 г. и над 4900 са загинали при опита да преминат морето.

mediapool.bg