Кламер БГ - Новини: Испанската полиция задържа турски писател и журналист, търсен от Анкара

Испанската полиция задържа турски писател и журналист, търсен от Анкара

Европа

|
Вт, 08 Авг 2017г. 16:20ч.
Испанската полиция задържа турски писател и журналист, търсен от Анкара

Испанската полиция съобщи, че е арестувала в Барселона писател и журналист от турски произход, издирван въз основа на издадена от Турция международна заповед за арест, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на полицейската служба в Барселона Хосе Антонио Нин заяви, че Хамза Ялчън е бил задържан на летището в града на 3 август и в момента е под арест в очакване на изслушване за екстрадиция.

Йонатан Лундквист, ръководител на шведския клон на Репортери без граница, заяви, че арестът му е опит на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да покаже, че "може да достигне до всички критични гласове, дори и те да не са в страната".

Лундквист посочи, че Ялчън е избягал в Швеция през 1984 г.

Сега Испания следва да реши дали да го екстрадира в Турция, където "над 100 други журналисти са обвинени от режима на Ердоган в подобни престъпления", отбеляза Лундквист.

Хамза Ялчън има шведско гражданство и е член на Съюза на шведските писатели, посочват турски електронни издания. През 1979 г. той е бил арестуван в Турция за ръководство на крайнолява групировка. В затвора той прекарал шест месеца, след което избягал.

Повод за издадената заповед за арест, според турски медии, станали заведени срещу него дела в Турция заради две статии в сп. "Одак". Обвиненията срещу Ялчън са за пропаганда в полза на нелегална организация и обида на турския президент.

mediapool.bg