Кламер БГ - Новини: Испанец е първият с отменена виза от Австралия за пренасяне на недекларирано месо и сирене

Испанец е първият с отменена виза от Австралия за пренасяне на недекларирано месо и сирене

Свят

|
Пон, 16 Ян 2023г. 15:52ч.
Испанец е първият с отменена виза от Австралия за пренасяне на недекларирано месо и сирене

Испанец е първият с отменена виза от Австралия за пренасяне на недекларирано месо и сирене

20-годишен испанец е първият пътешественик, чиято виза е отменена от Австралия заради пренасяне на недекларирано месо и сирене в багажа му, съгласно по-строги закони за биосигурност, предаде ДПА.

Министерството на земеделието, водите и околната среда каза днес, че визата на мъжа е била анулирана и е бил глобен с 3300 австралийски долара (2300 щатски долара), след като служител в Пърт открил недекларирано сурово свинско месо и сирене в багажа му.

Полицаите са открили 275 грама нетърговска свинска панчета, 665 грама нетърговско свинско месо и около 300 грама козе сирене, които не са били декларирани, се казва в изявление на министерството.

"Това е сериозно нарушение на австралийските закони за биосигурност и можеше да изложи на риск австралийската селскостопанска индустрия", каза министърът на земеделието Мъри Уат, подчертавайки, че строгите правила също са опит да се предпазят страната от болести, включително шап.

Правителството на министър-председателя Антъни Албанезе през октомври обяви по-строги нарушения за пътниците, които не успеят да декларират рискови за биосигурността артикули, за да спрат навлизането и установяването на болести и вредители в Австралия. Промените влязоха в сила в началото на януари.

Австралия вече имаше някои от най-строгите разпоредби за биосигурност в света.

"Пътуващите, чиято виза е анулирана, се изнасят от Австралия с най-ранния възможен полет и могат да бъдат изправени пред период на изключване от три години, преди да могат да кандидатстват отново за виза", казаха от министерството.

mediapool.bg