Кламер БГ - Новини: "Ислямска държава" е унищожила несметни съкровища на знанието в иракския град Мосул

"Ислямска държава" е унищожила несметни съкровища на знанието в иракския град Мосул

Свят

|
Ср, 15 Май 2019г. 17:15ч.
"Ислямска държава" е унищожила несметни съкровища на знанието в иракския град Мосул

Всеки път, щом потърси научни документи за своята магистратура, Руа Ихсан се отчайва все повече. В големия иракски град Мосул джихадистите, прогонени с цената на опустошителна война, разрушиха библиотеки, книжарници и други средища на читатели.

В града, известен от векове със своите интелектуалци и библиотеки с древни сборници, четенето на книги, несъответстващи на строгите възгледи на групировката "Ислямска държава (ИД), бе забранено и дори наказвано по време на окупацията на Мосул от джихадистите от 2014 до 2017 г.

Хиляди книги бяха публично изгорени или бяха унищожени в боевете. "Някои така и не бяха копирани в електронен формат и са загубени завинаги", оплаква се Руа, студентка по хранителни технологии.

Близо две години след освобождаването на града, студенти и учени "изпитват силни трудности в намирането на литература", добавя Абделмаджид Мохамед, 34-годишен докторант по история.

"Човек трябва да търси в интернет или да опита с връзки" да си намери книги другаде, добавя той.

"Меката на изследователите"

И когато книгите не идват в Мосул, неговите жители отиват при книгите. За докторантурата си по гражданско инженерство 33-годишният Уасик Махмуд е ходил до Багдад, на 400 км на юг, и дори до Басра, намиращ се на 1000 км.

Преди идването на джихадистите "всички тези научни трудове ги имаше в Мосул", казва той пред АФП. По това време градът е наричан "Меката на изследователите и студентите", в алюзия със свещения за исляма град.

"Тук идваха от цял Ирак и от арабския свят. Днес жителите на Мосул са принудени да ходят другаде, за да намерят научните трудове и документи", казва той с горчивина.

Освен с Централната библиотека - публично учреждение, основано през 1921 г. - Мосул, град на търговци и аристократи, се гордееше със стотиците си библиотеки и книжарници. Библиотеки със светска и религиозна литература процъфтяваха във всички факултети и молитвени домове и бяха средище за интелектуалци.

Този търговски кръстопът в Близкия изток пазеше грижливо хиляди редки и древни творби, в това число религиозна литература. Някои от тях бяха дарения от знатни семейства, други - местно производство (първата печатница в Ирак е била създадена в Мосул в края на 19-и век), а трети - продукт на междукултурен обмен.

В този град в Ирак - някогашна Месопотамия, където писмеността е била измислена преди повече от 5000 години - имаше също карти на съзвездия и пясъчни часовници на по няколко века.

Хилядолетен ръкопис

Когато обаче ИД започна да унищожава методично наследството, местните жители можеха само да гледат безпомощно как джихадистите заливат книги с бензин и ги изпепеляват в пламъци.

Според специалисти е възможно групировката да е отсяла предварително ценни творби и да ги е продала на черния пазар, за да финансира своите безчинства.

За възстановяването на библиотечните фондове, Джамал Ахмад, който е директор на Централната библиотека, залага на инициативи на мосулчани, много от които са по идея на млади доброволци.

Библиотеката на вакъфа - публичната институция, която управлява мюсюлманското религиозно имущество - е загубила 10 000 от своите 58 000 книги, включително свои шедьоври. "Всички 4361 редки ръкописа бяха откраднати от ИД", казва 41-годишният главен библиотекар Шамел Лазем.

Сред тях е екземпляр на "Ал Мухит ал Бурхани" - труд по ислямско право на близо едно хилядолетие.

90-95 процента от документалния фонд

За библиотеката на Мосулския университет, една от най-известните в Ирак, загубите възлизат на "90 до 95 на сто от документалния фонд", казва Омар Тауфик, началник на учреждението. "3 000 книги бяха спасени и 4000 бяха съхранени в складови помещения, но са в много лошо състояние и не може да бъдат използвани".

"Повече от един милион книги и научни документи бяха изгубени", откраднати или изгорени, обяснява за АФП Мохамед Абдала, доктор по селскостопански науки. Произведения на повече от 300 години изчезнаха, както и "екземпляр на Корана от 9-и век".

Благодарение на световната академична солидарност и специални инициативи фондовете на библиотеките в Мосул започнаха малко по малко да бъдат възстановявани.

След войната "организации, университети и хора в Ирак и чужбина дариха над 100 000 книги" на университетската библиотека, казва с удовлетворение Тауфик. Документалният фонд обаче все още далеч не е възстановил разнообразието си от миналото.

Понякога жителите на града донасят ценни произведения.

Абу Мохамед, 33-годишен зидар, е успял да спаси стотици книги по време на големия пожар в Централната библиотека през 2015 година. Той казва, че пренесъл със свой приятел повече от 750 книги в малки торбички. "Въпреки опасността, успяхме да ги приберем в мазето на една стара къща".

Днес той ги връща. И няколко рафта на Централната библиотека отново са запълнени.

По БТА

mediapool.bg