Кламер БГ - Новини: Иск в Русия срещу бойци от "Вагнер" заради жестоко убийство на сириец

Иск в Русия срещу бойци от "Вагнер" заради жестоко убийство на сириец

Свят

|
Пон, 15 Март 2021г. 11:41ч.
Иск в Русия срещу бойци от "Вагнер" заради жестоко убийство на сириец

Три неправителствени организации съобщиха, че са подали иск в Русия срещу наемници от потайната организация "Вагнер" във връзка с изключително жестокото убийство на сириец през 2017 г., с надеждата да привлекат внимание към тази групировка, смущаващо свързана с Кремъл, предаде Франс прес.

"За пръв път се предприема подобно действие от близките на сирийска жертва срещу заподозрени от Русия", казаха в комюнике трите организации - Сирийският център за медиите и свободата на изказа, Международната федерация за правата на човека и руското сдружение "Мемориал". Те твърдят, че са установили и "представили доказателства", според които хора от "Вагнер" са изтезавали и обезглавили през 2017 г. предполагаем дезертьор от сирийската армия.

"Този иск е важен, тъй като не става дума само за едно престъпление, а за цяла верига от безнаказаност", заяви за АФП Александър Черкасов от "Мемориал".

Искът е внесен във федералния Следствен комитет, разследващ най-тежките престъпления. Той трябва да реши дали да образува наказателно дело.

Видеозапис на убийството разпространи през 2018 г. независимият в. "Новая газета". Хора, говорещи на руски, удрят жертвата си с чук, после я разчленяват, накрая поливат с бензин и подпалват тялото, а главата е окачена на стълб.

Искът е подаден от името на семейството на убития Мохамад А.

Шансовете да се стигне до процес обаче са малки, тъй като руското правосъдие се въздържа да разследва престъпленията на руски военни, отбелязва АФП.

Първият иск по случая, подаден през 2020 г. от "Новая газета", след като вестникът разпозна един мъж от видеото и разкри други зверства, остана без последствия.

Франс прес припомня съобщения за присъствието на "Вагнер" в Украйна, Сирия, Венецуела и Африка. Според неправителствени организации и журналисти няма съмнения, че Кремъл използва мистериозната частна военна компания в свой интерес. Руските власти отричат тези твърдения.

mediapool.bg