Кламер БГ - Новини: Иранската полиция стреля с бойни патрони срещу протестиращи (Видео)

Иранската полиция стреля с бойни патрони срещу протестиращи (Видео)

Свят

|
Пон, 13 Ян 2020г. 16:54ч.
Иранската полиция стреля с бойни патрони срещу протестиращи (Видео)

Иранската полиция и силите за сигурност са стреляли с бойни патрони и са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат хилядите демонстранти, протестиращи срещу първоначалния отказ на Ислямската република да признае, че е свалила украинския пътнически самолет, показват видеоматериали в интернет, цитирани от АП.

За инцидента, станал снощи на техеранския площад "Азади" ("Свобода"), засега няма съобщения в държавните медии. Международни правозащитни групи обаче призоваха иранските власти да разрешат на хората да протестират мирно, както повелява конституцията на страната.

Протестите започнаха като бдения преди три дни в памет на загиналите в катастрофата, отнела живота на всички 176 души на борда на самолета. Мъката и гневът обаче бързо прераснаха в масови антиправителствени демонстрации с искане за оттеглянето на върховния лидер аятолах Али Хаменей и за съд на хората, виновни за свалянето на самолета.

На видеата, качени в социалните медии, се чува как протестиращите в Техеран скандират "Смърт на диктатора", както и "Хаменей, имай срам. Напусни страната".

Аятолах Хаменей вече три десетилетия е начело на клерикалното ръководство на страната, с неограничен мандат на поста.

Видео показва студенти, които в понеделник скандират пред университети в град Исфахан и в Техеран лозунги, включително: "Клерици, махайте се!".

Въпросните видеоматериали са изпратени до базирания в Ню Йорк Център за човешки права в Иран и по-късно са удостоверени от АП. На тях се вижда тълпа от демонстранти, които се разбягват, след като сред тях пада контейнер със сълзотворен газ. Те кашлят и плюят, опитвайки се да избягат от струйките сълзотворен газ.

Една жена се чува да вика на фарси: "Те стрелят със сълзотворен газ срещу хората! Площад "Азади". Смърт на диктатора."

На друго видео се вижда жена, която я изнасят след сблъсъка с полицията, а по земята под нея остава кървава следа. Тези, които са около нея, крещят, че тя е била улучена от боен патрон в крака. Други снимки и видеоклипове от инцидента показват локви кръв по тротоара.

Полицейски части за борба с безредици в черни униформи и каски се събраха по-рано в неделя на площад "Вали е Аср", пред Техеранския университет и на други популярни места в столицата. Членове на Революционната гвардия патрулират града на мотоциклети, масово е присъствието и на цивилни агенти. Хората гледат да минават бързо покрай полицаите, за да не привличат вниманието върху себе си, отбелязва АП.

В изявление на шефа на техеранската полиция, предадено по държавната телевизия и цитирано от Ройтерс, се казва, че полицията не е стреляла срещу протестиращите и че хората ѝ са инструктирани да проявяват сдържаност.

В разбилия се самолет на Международните украински авиолинии имаше пътници от различни държави, но най-много иранци или такива с иранско потекло. В Иран инцидентът се възприема като особена местна трагедия. Много хора са гневни, че правителството убива собствените си хора.

Някои от протестиращите скандират закани за смърт на онези, "които убиват нашите братя".

"Те убиха нашия елит и го замениха с духовници", викаха демонстранти, събрали се пред университета в Техеран в понеделник.

На борда на сваления самолет е имало ирански студенти, които са пътували за Канада, където следват.

Антиправителствените протести в Иран стават в напрегната за страната ситуация, след като САЩ убиха висш ирански генерал в Багдад, а Техеран отвърна с ракетен обстрел срещу американски обекти в Ирак, при които обаче нямаше жертви. Американският президент Доналд Тръмп, който се бе заканил със страховит военен отговор, обаче не предприе никакви по-нататъшни военни действия, но наложи допълнителни икономически санкции на Иран. Мерките ще се усетят болезнено в страната, където през ноември избухнаха антиправителствени протести заради цените на бензина и лошото управление. Силите на реда избиха стотици хора и това бе може би най-кръвопролитното смазване протести в Иран след революцията през 1979 г., отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg