Кламер БГ - Новини: ЕС наложи санкции на осем иранци за репресията на демонстрациите от 2019 г.

ЕС наложи санкции на осем иранци за репресията на демонстрациите от 2019 г.

Свят

|
Вт, 13 Апр 2021г. 11:39ч.
ЕС наложи санкции на осем иранци за репресията на демонстрациите от 2019 г.

ЕС реши да наложи санкции на осем членове на иранските сили за сигурност за ролята им в смазването на демонстрациите в Иран през ноември 2019 г., се казва в изявление на Съвета на ЕС, цитирано от Франс прес.

Решението да се замразят авоари и да се спре издаването на визи влиза в сила с публикуването му в Държавния вестник на ЕС. То идва в деликатен момент, когато европейската дипломация се опитва да посредничи в усилията за съживяване на иранското ядрено споразумение от 2015 г. между големите световни сили и Техеран.

Сред санкционираните има ръководители на иранските милиции басиджи, които са под командването на Иранските гвардейци на революцията, както и полицейски началници, отбелязва Ройтерс. Сред най-високопоставените санкционирани иранци са самият ръководител на Гвардейците на революцията Хосеин Салами и командващият басиджите Голамреза Солеймани.

Иран осъди решението и каза, че като ответна мярка спира всякакъв диалог с ЕС по въпросите на човешките права и сътрудничеството в тази област, предаде Франс прес.

"Редно е да се отхвърлят такива действия от тези, които лъжливо твърдят, че са поборници за човешките права, а от политически съображения не само мълчаха при нарушенията на правата на иранския народ от наложените от САЩ незаконни санкции, а и им съдействаха", заяви говорителят на иранското министерство на външните работи Саид Хатибзаде. Той добави, че по тази причина "Иран преустановява всякакъв диалог за човешките права с ЕС и всякакво произтичащо от този диалог сътрудничество, по-специално за тероризма, наркотрафика и бежанците".

Откакто САЩ през 2018 г. се оттеглиха от международното споразумение за иранската ядрена програма и възобновиха санкциите си срещу Иран, той непрестанно обвинява европейците, че са пасивни и не изпълняват ангажиментите си, като не му помагат да неутрализира последиците от американските санкции, които предизвикаха тежка рецесия в Иран, отбелязва АФП.

mediapool.bg