Кламер БГ - Новини: Иран очаква скорошно подновяване на преговорите за ядрената сделка във Виена

Иран очаква скорошно подновяване на преговорите за ядрената сделка във Виена

Свят

|
Четв, 07 Окт 2021г. 12:02ч.
Иран очаква скорошно подновяване на преговорите за ядрената сделка във Виена

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан и Сергей Лавров по време на срещата им в Москва

Техеран очаква скорошно подновяване на международните преговори за иранската ядрена сделка, прекъснати от юни, заяви вчера иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан след среща с руския си колега Сергей Лавров в Москва, предаде Франс прес.

"Поставих акцент върху факта, че в момента финализираме нашите консултации по въпроса, и че много скоро ще подновим преговорите във Виена", каза иранският първи дипломат.

Агенция "Интерфакс" цитира думите на Абдолахиан, че Техеран е получил сигнали, че Вашингтон, който излезе през 2015 г. от ядрената сделка по време на предишното американско правителство, отново е заинтересован да се върне в нея.

Руското външно министерство заяви по-рано, че Лавров е обсъдил въпроса за съживяването на иранската ядрена сделка в телефонен разговор с американския си колега Антъни Блинкън, отбелязва Ройтерс.

Иран е готов да приеме генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси по всяко време за обсъждане на технически въпроси, каза още Абдолахиан.

"Иран е готов да приеме господин Гроси по всяко време за обсъждане на технически въпроси и би приветствал съответно решение на ръководителя на МААЕ да направи такава визита", каза иранският първи дипломат.

mediapool.bg