Кламер БГ - Новини: Иран отново обвини САЩ в "икономически тероризъм"

Иран отново обвини САЩ в "икономически тероризъм"

Свят

|
Четв, 18 Юли 2019г. 14:22ч.
Иран отново обвини САЩ в "икономически тероризъм"

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф отново разкритикува "икономическия тероризъм" на САЩ, наложили санкции на Техеран, "за да постигнат незаконни политически цели". Това изявление Зариф направи по време на конференция за устойчиво развитие, проведена в ООН в Ню Йорк.

"Нашият народ понася най-бруталната форма на икономически тероризъм, който е насочен нарочно срещу невинни цивилни, за да се постигнат незаконни политически цели", каза Зариф. Тези "незаконни санкции" създадоха "огромни пречки" пред Ислямската република и "представляват най-голямата заплаха за осъществяване на целите за устойчиво развитие от Иран и от много от иранските съседи", допълни Зариф.

САЩ се изтеглиха от сделката за иранската ядрена програма миналата година и върнаха санкциите срещу Иран, а Иран отвърна с отказ от спазване на някои от ограниченията в сделката. Напрежението между двете страни ескалира заради серия от инциденти в Персийския залив.

Вашингтон неотдавна заплаши да наложи санкции на Зариф и му издаде виза с ограничения за посещението в ООН. Според тази виза Зариф може да се движи само в ограничения периметър около централата на ООН в Ню Йорк, включваща иранската мисия и резиденцията на иранския посланик. Решението породи критики от страна на ООН. Зариф каза, че мярката "със сигурност не е приятелски жест".

В писмо от 12 юли САЩ подчертават, че мерките за ограничаване на придвижването визират целия персонал на иранската мисия към ООН. Писмото дори посочва по кой път иранските представители трябва да поемат, за да пътуват от или до международното летище "Кенеди" в покрайнините на Ню Йорк.

Днес Зариф ще има среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Представители на трите страните членки на ЕС, които са част от ядрената сделка, са поискали също среща със Зариф, но той не е отговорил все още на искането.

Европейците трябва да осигурят на Иран възможност да води свободна търговия, за да бъде запазено ядреното споразумение, каза междувременно Зариф в интервю за ТАСС.

"Ние очакваме те да изпълняват своите задължения за нормализиране на икономическите отношения между Иран и другите страни, - каза той. - Ние трябва да продаваме своя петрол. Правим бизнес с Русия и Китай, но това не е достатъчно. Европейците са част от споразумението: както тройката европейски страни, така и Европейският съюз като цяло, и те трябва изпълняват своите обещания."

Зариф напомни, че според условията на СВПД (Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма), европейските страни "са поели 11 задължения, които трябва да се спазват".

На среща във Виена на 28 юни страните от ЕС потвърдиха старта на междубанковия механизъм ИНСТЕКС (INSTEX), който на теория дава възможност да се осъществяват разплащания с Иран, заобикаляйки американските санкции. Той обаче засега включва само част от държавите от ЕС и се отнася до търговията с медикаменти и хранителни стоки, които и без това не са засегнати от ограничителните мерки на САЩ. Иран настоява, че за пълноценно действие на механизма за финансови разчети ИНСТЕКС Евросъюзът трябва да купува ирански петрол.

Зариф освен това заяви пред ТАСС, че Иран няма да излезе от ядреното споразумение, но ще го изпълнява в степен, която ще варира в зависимост от действията на партньорите по него.

"СВПД предвижда механизъм за разрешаване на споровете, който ние задействахме преди известно време, - посочи иранският външен министър. - В зависимост от това доколко другата страна го изпълнява, ние ще можем или да понижаваме, или да увеличаваме степента на неговото изпълнение."

mediapool.bg