Кламер БГ - Новини: Иран освободи задържан южнокорейски петролен танкер

Иран освободи задържан южнокорейски петролен танкер

Свят

|
Пет, 09 Апр 2021г. 11:41ч.
Иран освободи задържан южнокорейски петролен танкер

Иран освободи петролен танкер под южнокорейски флаг, който беше заловен през януари. През това време Техеран упражняваше натиск над Сеул да деблокира няколко милиарда евро, замразени по силата на американските санкции срещу Иран.

Танкерът "Ханкук чеми" беше задържан с членовете на екипажа с различни националности от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция. През февруари Иран разреши на всички членове на екипажа с изключение на капитана да напуснат страната по хуманитарни причини. Сега южнокорейското министерство на външните работи съобщава, че корабът и капитанът са получили разрешение да си тръгнат. Иран обвиняваше плавателния съд в замърсяване на морето.

Техеран беше един от основните доставчици на петрол за Южна Корея, докато Сеул престана с покупките заради американските санкции, възстановени през 2018 г., когато администрацията на Доналд Тръмп изтегли САЩ от иранската ядрена сделка.

Техеран обвини Сеул, че държи "в плен" седем милиарда долара, които са собственост на Иран. Южна Корея съобщи през март за постигане на решение за деблокиране на замразените средства, но каза, че чака зелена светлина от Вашингтон. Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон се противопоставя, освен ако Ислямската република отново започне да спазва международното ядрено споразумение.

Днес южнокорейското министерство на външните работи не спомена нищо за замразените пари. Според много южнокорейски медии в скоро време южнокорейският премиер Чун Се-кьон обаче ще посети Иран.

mediapool.bg