Кламер БГ - Новини: Иран е обявил тройно по-малко смъртни случаи от Covid-19

Иран е обявил тройно по-малко смъртни случаи от Covid-19

Свят

|
Пон, 03 Авг 2020г. 16:29ч.
Иран е обявил тройно по-малко смъртни случаи от Covid-19

Реалният брой на смъртните случаи от Covid-19 в Иран е три пъти по-голям от официалната статистиката на правителството в Техеран, показва разследване на ББС.

Британската медия е получила вътрешните данни на иранските власти, които показват, че близо 42 хиляди души са загинали със симптомите на тежка коронавирусна инфекция в Иран от началото на пандемията. Официално обявените данни показват 14 405 смъртни случая.

Броят на заразените в страната е намален двойно. Реалните данни са за 451 024 души, докато публикуваната статистика е за 278 827 души.

Първият смъртен случай от Covid-19 e записан на 22 януари, показват медицинските досиета. Това е близо месец преди Иран да признае, че има заразен на своя територия.

ББС напомня, че още от началото на епидемията върху Иран има големи съмнения за точността на изнесените данните заради големите разминавания между централизираната статистика и данните на местните власти.

Публикуваните данни от ББС са изпратени от анонимен източник. Британската обществена медия е получила укриваните данните за дневния прием в болниците в цялата страна, включително имената на пациентите, възрастта им, симптомите, времето, което са прекарали в болница и придружаващите заболявания.

Анонимният източникът казва, че трябва бъде "осветена истината" за епидемията в страната.

Най-много загинали със симптоми на Covid-19 има в Техеран – 8120 души. Град Ком, който стана епицентър на първата вълна от епидемията, регистрира 1419 загинали. Близо 2000 починали от коронавирусната инфекция в страната са чужденци. Това показва разпространението на заразата сред емигрантите и бежанците, които са най-вече от съседен Афганистан.

Основното разминаване в данните е от първата вълна на епидемията в средата на март. Общо 52 души са починали от Covid-19 пред правителството да признае за наличието на първия заразен на 19 февруари.

mediapool.bg